Test i agila projekt

… och då pratar jag inte om utvecklartester eller komponent- och komponentintegrationstest utan det som traditionellt heter/hette systemtester och som genomfördes av testare!

Bara för att förvirra har man i den agila världen valt att kalla systemtester för acceptanstester och kundens acceptanstester har fler namn idag än tidigare, men låt oss kalla dem user acceptance test.

Jag tycker att agila metoder är fantastiska metoder/ramverk och det finns ingen anledning att inte ta dem till sig. I de flesta forum och bloggar pratar man om hur agil man är fram till komponentintegrationstest. Sen då? Vi produktionssätter väl knappast produkter med komponentintegrationstest som rätt nivå av kvalitet?

Efter att ha varit inblandad i flertalet projekt som kört Scrum kan jag meddela att det verkar inte finnas någon mirakelmedicin för hur man skall uppnå produktionskvalitet. Glädjande nog finns det flera lyckade varianter och alla innebär att kompetensen test finns med i teamet oavsett “DONE” definition.

Ännu en gång får professionen kvalitetssäkring kämpa sig upp för existensberättigandets trappa. Vi pratar inte längre om roller, men vilken teamdeltagare med kompetensen utveckling sätter sig och genomför manuella tester för att rädda sprinten? Några få finns, men inte många!

About Michael

Michael Albrecht
AddQ

Sedan 1996 har Michael arbetat med kvalitetssäkring av mjukvara. Han har arbetat som Testare, Testledare, Teknisk Projektledare och Test Strateg / Arkitekt. Sedan 2003 har Michael jobbat med uppbyggnad av testverksamheter och processförbättringar. Han har under perioden även jobbat mycket med automatiserade tester och icke-funktionella tester i en agil utvecklingsmiljö som praktiserar SCRUM.