2013 – Varvet runt

Vi har passerat det nya året och pustar ut efter ett intressant 2012. För TestZonens del så hann vi med att ordna en bejublad konferens TestZonen2012 och två stycken opretentiösa mingelkvällar i Stockholm och Göteborg. Vi slog till och ordnade en ny logga samt att vi har börjat med att skriva en ny sajt som vi hoppas kunna presentera under vintern.

De som var med i vårt skribent program och levererade har nu också fått sin belöning och för Er som inte var med förra gången så kommer vi gå ut med ett liknande koncept inom kort, där man ställer upp med ett antal artiklar under 2013 för att bygga Sveriges bästa portal inom Test.

Då alla som är med i TestZonens redaktion också är med i SAST så är min känsla att 2012 var det bästa teståret någonsin på svensk mark. SAST i Göteborg ordnade fyra helt olika träffar med ett starkt gensvar från besökarna där det sista hade ett “back-to-basic” tema med kortare och mer lokala föreläsare. Just back-to-basic trenden kändes lite 2012 också. Mer om det senare lite senare. Grabbarna runt Let’s Test körde sin konferens med ett mycket starkt program och de liksom vi kör våra konferenser även 2013. TZ13 går av stapeln den 8/9 mars och Let’s Test lite senare i maj.

Vi har fått frågor om positioneringen när det gäller SAST, TestZonen och Lets Test. Till och börja med anser vi att ju fler arrangemang och engagemang runt test i Sverige (och norden) är välbehövligt. Det finns ingen konkurrens mellan oss utan vi kompletterar varandra jättebra. Vi kommer fortfarande framgent att pusha för alla typer av engagement och event här på sajten. Ju mer kompetens vi har här i Sverige desto bättre blir möjligheterna för alla som verkar inom ämnet – inte minst viktigt när många företag kikar på olika sourcing alternativ för test.

Även Eurostar kommer till Sverige hösten 2013 och kör Europas största fackmässa i Göteborg, där bland annat vår skribent Rikard Edgren sitter i programledningen. Den konferensen kommer jag som Göteborgsbo absolut inte missa. Det intressanta är att vi verkar på något sätt ha gått varvet runt då de som lever på att förutspå framtiden inom ämnet då temat är “Questioning testing”. Från att gått från en aktivitet som vi har varit tvungen att försöka bryta in eller när något har gått riktigt snett så har vi iaf om vi ska höra på vissa gurus i branschen kommit hela varvet runt genom att vi ska ifrågasätta om test behövs och om testare behövs.

Det är lite skilt från den verklighet som jag lever i som konsult där väldigt få företag (stora som små) har kommit speciellt långt i sin uppbyggnad av en bra metodik eller kompetens. Jag tycker på de flesta håll man är i början på en resa där test måste hitta sin plats och sitt berättigande. Ska jag själv ta fram min spå hatt för 2013 och de närmaste åren så är Acceptanstest något som jag tror kommer växa lavinartat. Det är också den form av testning som är svårast att släppa iväg och är för vad jag ser den mest underskattade disciplinen inom test. Många företag implementerar vad de anser är standardprodukter som de skruvar in i sina smått unika miljöer och tror att det kommer fungera smärtfritt. Det finns en stor marknad för de som är duktiga att leda slutanvändare och kan sälja in den aktiviteten och jag tror att 2013 är året den resan tar fart ordentligt.

Teknisk testning inom framför allt webbens olika områden kommer vara ett starkt kompetensområde för 2013 tror jag. Prestanda och säkerhet är två områden som oftast inte tas på allvar om man nu har testning överhuvudtaget.

Som ni ser, det finns mycket kvar att göra. En annan sak är att också att hålla ihop de olika falangerna som framför allt inte delar uppfattningar om vilka metoder som är bäst. Agilt eller strukturerat? Välj det som passar bäst för vad du ska göra och vart du gör det. Det finns trender här att det bara finns en sanning, och det finns gott om gurus som lever gott på att sälja en tanke om att om man gör som just den säger så kommer allt att bli bra och smidigt. Låt oss tänka själva och inspireras av de olika falangerna.

Så vad gör vi här på TestZonen 2013 då? Jo, först och främst så lägger vi en hel del energi att få ihop TZ13 där vi som lever på nätet också får en chans att träffas, diskutera, inspirera och nätverka i dagarna två. I södra Sverige så hörde man av sig och ville att vi skulle köra en mingelkväll i Malmö, sagt och gjort, det blir en den 19:e Februari. Mer information inom kort.

I Stockholm kör man redan i Januari en meetup och vi siktar att göra om mingelkvällarna i både Stockholm och Göteborg. Nästa del blir att få fart i artikelskrivandet, att paketera den kunskap vi redan har genom vårt arkiv och stödja alla de arrangemang som finns. Portalen TestZonen.se tillsammans med LinkedIn är kit:et som allt kretsar runt och det kommer det fortsätta att göra.

Kort sagt, 2013 skall bli det bästa teståret någonsin. Det tycker jag är en bra målsättning för oss alla!

 

About Bengt

Bengt Augustsson Delägare av QualityMinds AB. Grundare av TestAdvance AB. Grundare av TestZonen.se.Medlem i Styrelsen SAST Väst. Bengt började arbeta med kvalitetssäkring och test 1999 och är specialiserad på testledning,testverktyg, testverktygsutveckling samt testautomatisering.