Rapport från Testers Challenge GBG

Testers’ Challenge – acceptanstest av SugarCRM

Den 27:e september samlades fjorton erfarna testare och testledare för att vara med på premiären av Testers’ Challenge – en premiär som gav dem en svettig utmaning. På bara två timmar skulle det skrivas en testplan och ett urval testfall för acceptanstest av SugarCRM. Kunden var ett fiktivt företag som skulle driftsätta detta CRM-verktyg som stöd för sina säljare, sin marknadsavdelning och ledning. Vi visste att tiden var knapp och vi var nyfikna på hur väl lagen skulle lyckas med utmaningen.

– Ingen hade blivit förvarnad om uppgiften och det skulle bli intressant att se hur lagen skulle lyckas samarbeta och planera arbetet, säger Klaus Nohlås (Andersson) en av tävlingens grundare.

Sju lag om två personer samlades i Scandic hotells konferensavdelning och klockan 16.00 startade tävlingen. De närmaste två timmarna var fyllda av djup koncentration och spänd tystnad. Under tiden sattes sig juryn in i tävlingsuppgiften och planerade sin bedömning. Juryn bestod av tre mycket erfarna testledare: Klaus Nohlås (Testfab), Maria Svensson (Inceptive), och Per Sundvall (Ericsson).

När två timmar hade gått, samlades tävlingsbidragen in och middagen serverades. Under tiden som tävlingsdeltagarna åt en god buffé, fick slappna av och diskutera tävlingen med de andra lagen, samlades juryn. En stund senare var det dags för juryns utslag. Alla lagen hade gjort bra ifrån sig och det hade varit svårt att välja ut ett vinnande lag. Något juryn särskilt tog fasta på var att testplanerna skulle vara lätta att läsa och förstå och det visade sig att såväl segrarna som andraplatspristagarna hade valt att skriva en testplan utan mall; deras testplaner var helt anpassade efter situationen.

Segrande ur drabbningen blev Martin Johansson och Magnus Carlsson från Inceptive. De hade både gjort en tydlig testplan och tydliggjort syftet med testerna – att verifiera att de roller som skulle använda verktyget verkligen kunde utföra sina arbetsuppgifter. Detta gjordes med hjälp av user stories för de olika rollerna.

Avslutningsvis berättade många av deltagarna att de uppskattade tävlingen för det utmanande och roliga uppdraget men att de var särskilt glada över att de fått möjligheten att jämföra sin lösning med andras, under den efterföljande middagen.

 

 

 

 

 

 

 

Segrarna Magnus och Martin från Inceptive tog hem första Testers’ Challenge och får sitt välförtjänta pris.

 

Erik Peterson och Tobias Christianson från Sogeti  Georges Hamman och Per Hermansson från Know IT
 Henrik  Carlsson och Karin Mattson från HiQ   Zhe Li och Markus Niklasson, HiQ
 Jonas Person, Sogeti och Bengt Augustsson, QualityMinds  Segrarna Magnus Carlsson och Martin Johansson från Inceptive
 Marcus Ohlin och Johan Ström, Inceptive  Jury: Klaus Nohlås från Testfab, Maria Svensson från Inceptive, Per Sundvall från Ericsson samt arrangör Staffan Iverstam, Testfab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samtliga tävlande efter väl genomförd tävling

2013 kommer Testers’ Challenge till Stockholm med en ny utmaning. Välkommen med din anmälan – Läs mer på www.testerschallenge.com

About Bengt

Bengt Augustsson Delägare av QualityMinds AB. Grundare av TestAdvance AB. Grundare av TestZonen.se.Medlem i Styrelsen SAST Väst. Bengt började arbeta med kvalitetssäkring och test 1999 och är specialiserad på testledning,testverktyg, testverktygsutveckling samt testautomatisering.