Det goda ledarskapet

Vad är egentligen ett gott ledarskap? Vad är det som får människor att överträffa sig själva? Hur blir man en ledare som inspirerar?

Arbetet som chef, projektledare, coach etc. kan utföras på många olika sätt. Grovt sätt så finns det två starka trender inom ledarskap. Det tvingande ledarskapet och det som jag kallar det goda ledarskapet. Med det tvingande ledarskapet så menar jag den typen av ledarskap som bygger på hot och tvång, när man ser till att saker händer genom att kräva lydnad. Vad jag menar med det goda ledarskapet ska jag förklara i den här artikeln.

Jag bygger mitt ledarskap på två antaganden:

Alla människor vill i grund och botten leverera. En av de saker som gör oss lyckliga och tillfreds är känslan av att vara delaktig i skapandet av något bra. Det finns förstås flera orsaker till att gå till jobbet, varav behovet av att försörja sig inte är föraktligt. Men jag har aldrig jobbat med någon som inte presterar mer när de känner sig delaktiga och inspirerade – även om den enda belöningen är glädjen av att gemensamt uppnå mål. Ett gott ledarskap handlar mycket om att i varje individ hitta just det som triggar den personen till att utföra storverk.

Det andra antagandet är att gott ledarskap bygger på tilltro till sina medarbetare. Att driva utvecklingen framåt handlar om att ge sina medarbetare den största möjliga friheten. Människor inspireras av att på egen hand hitta ett eget sätt att nå det mål som har satts. Det krävs självinsikt hos ledare för att förstå hur mycket avstämningar och konkreta mål man själv måste sätta för att kunna kliva åt sidan. För mig är målet att ha medarbetare som själva kommunicerar när de kör fast eller tror att de kommer bli försenade med en uppgift. Jag ser det som ett tecken på att tilliten finns när de som jag arbetar med självmant tar kontakt och berättar dåliga nyheter.

För att det ska finnas en möjlighet till både leverans och tilltro så krävs det att det finns konkreta mål att arbeta mot. Att konkretisera krav betyder att målfokuset ökar. Förståelse för varför man gör något ökar också individens egen möjlighet att skapa förbättringar.

Med konkretisering och förståelse så skapas ramarna som inte får brytas. Vi vet vad vi måste åstadkomma. Vi vet också var vi kan vara kreativa och var det finns möjlighet att förbättra och förändra. Vi har alla grunder för att åstadkomma något alldeles fantastiskt tillsammans.

En sak värd att belysa är vikten av att ge beslutsunderlag och att inte mörka.

Något som jag ser i de flesta organisationer som jag jobbar i är en brist på förståelse för att ledare behöver beslutsunderlag. Det är förskräckligt svårt att ta bra beslut ifall man inte får reda på varför vissa beslut måste tas. Ibland kanske man inte ens vet vad man behöver besluta om. För en hel grupp människor så kan viss information vara så självklar att man inte ens tänker på att vidarebefordra denna kunskap till den person som har mandatet att införa förändringar.

Det är inte helt ovanligt att utvecklare glömmer att berätta för projektledaren vad det finns för nackdelar med vissa teknikbeslut – eller för den delen att ett beslut som verkar ganska litet kommer att påverka en massa andra områden. För utvecklarna så är kunskapen självklar – för projektledaren så är den svårfångad.

När jag får höra att en chef är värdelös så är min första tanke – hur stor chans fick chefen att göra ett bra jobb? Jag undrar om chefens underställda har gett hen bra beslutsunderlag, om chefen har fått en chans eller kanske snarare hjälp att vara just en bra chef. Just i situationer där man går från en ledare som kan företaget och har god insyn i verksamheten till en ledare som är rekryterad utifrån så är informationen som medarbetarna delar med sig av ovärderlig. Och kanske den största faktorn till att det nya ledarskapet blir bra eller inte.

Ett annat problem som jag ser är att man sällan vill berätta när man är försenad eller ifall man har gjort fel. För mig så är det en solklar framgångsfaktor att man vågar berätta om de förseningar/problem som finns. Det går bara att skapa en bra strategi framåt om man vet var status är idag. En försening eller ett felaktigt beslut blir aldrig mindre farligt bara för att man inte berättar om det. Oftast är det hanterligt om det kommer fram. Berättar man om problem så kan man få stöd. Och ens ledare kan då dessutom hjälpa en genom att dela ansvaret, hitta lösningar och skapa framtid utan ångest.

Bra beslut tas av människor som har bra underlag. Bra support ges av människor vet om att någon behöver support. Bra hantering av risker sker i samförstånd, när det finns en öppenhet, när man vågar berätta som det är. Möjligheten för att nå bra resultat ökar helt enkelt explosionsartat när det finns trygghet, öppenhet och god kommunikation.

Av Anna Odhner, Ontrax AB

About Anna Odhner

Anna Odhner är en visionär coach och ledare med snart 20 års erfarenhet av test och ledarskap. Efter högskolestudierna jobbade Anna några år som ljuddesigner på Riksteatern. Därmed skolades Anna hårt i det agila tänket eftersom det är det gängse arbetssättet i teatervärlden. Nåja, utan postitlappar. Fast med polaroidkort.