Testledaren – Från administativ till operativ?

Funderar mycket på det här runt administrativa testledare och vad som kommer att hända framöver med denna roll. Jag ställde en fråga runt detta i vårt Linkedin forum och den följande diskussionen visar att det inte är helt solkart hur testledarrollen i framtiden kommer att utvecklas. Trots detta så vågar jag mig på att tro en massa i ämnet och det är detta jag diskuterar i detta inlägg.

De testledare jag refererar när jag kallar dem administrativa testledare är de som har sitt ursprung i verksamheten och som hamnat i testledarrollen mer eller mindre av en slump.  Dessa hamnar efter några år i testledarrollen, ofta i någon form av ingenmansland där de inte har tillräckliga tekniska kunskaper för att förstå systemen, men inte heller till räckligt uppdaterade verksamhetskunskaper för att förstå affären. Det dessa personer har blivit riktigt bra på är att administrera tester och det har räckt riktigt långt, speciellt i stora organisationer med stora tunga metoder och processer. I några av dessa organisationer så har man till och med strävat efter att skapa denna typ av testledare.

Jag har träffat massor av denna typ av administrativa testledare som jag är genuint imponerad av, de kan verkligen sitt jobb och sin organisation på sina fem fingrar och har uppnått fantastiska resultat. Det är därför en tankeställare när jag i takt med införandet av mera lättviktiga projekt, metoder och processer får jag allt fler oroliga frågor från dessa testledare och dess chefer om vad jag tror om deras framtid. Det intressanta i frågeställning är givetvis hur de ska vidareutvecklas sig för att möte framtida krav och behov.

Det som jag vill börja med att slå fast är att jag tror att testledning kommer att behövas i allt större utsträckning i framtiden. Denna tro baserar jag på att de flesta projekt och förvaltningar blir allt mera komplexa med fler integrationer och därmed fler intressenter att samordna. Att behovet för tesledning ökar innebär dock inte att behovet av administrativa testledare ökar per automatik. Jag tror istället att mycket av testledningsaktiviterna sprids ut på fler personer och kompetenser. Testledare blir alltså en roll man innehar tillsammans med en annan roll eller annan kompetens.

Även om jag tycker testledning som aktivitet är viktigare än rollen testledare så tror alltså att testledare som roll kommer att finnas kvar i framtiden, men då som mycket mer operativa testledare. Operativa testledare, är testledare som utöver testledning har någon annan speciallistkunskap och aktivt deltar i testarbetet. Denna speciallistkunskap kan vara allt från javautveckling via systemintegrationstester till fondhandel . För att vara riktigt attraktiv på marknaden så tror jag man behöver två till fyra speciallistben att stå på.

Dessa specialistkunskaper kan alltså vara rena tekniska kunskaper, kunskap om någon specifik produkt, djup branschkunskap, ledarskap, affärsmannaskap eller någonting helt annat. Gemensamt för dessa kunskaper i testsammanhang är att testledaren operativt måste testa för att verkligen dra nytta av sina speciallistkunskaper.

Utöver dessa specialistkunskaper så är jag övertygad om att förmågan att se affären i varje beslut, att få organisationen att långsiktigt tjäna pengar genom smarta beslut i stort som smått verkligen är det som gör skillnaden mellan medelmåttiga och riktigt vassa testledare i framtiden.

Det roligaste av allt är att alla som brinner för sitt jobb kan skaffa sig speciallistkunskaper. Det är bara att fundera på vad man verkligen vill och sedan leta upp någon som vet mer än en själv, om det område man valt ut. Utse sedan henne/honom till din mentor och låt sedan mentorn coacha dig framåt.  Det är nu det magiska uppstår, du utvecklas, samtidigt som din coach utvecklas minst lika mycket. Tillsammans lyfter ni varandra till nästa nivå.

 Jag tror därför att framtiden tillhör de affärsmässiga operativa testledarna…….  Vad tror ni? Och om någon vill ha dig som coach, tveka inte att hjälpa till, det är du som tjänar mest på det!

About Jonas

Jonas Hermansson VD, Krav och testnörd på Inceptive Stockholm Grundare av TestZonen.se. Tidigare medlem i Styrelsen SAST. Medlem i Styrelsen DSDM konsortiet. Jonas började arbeta med kvalitetssäkring och test 1994 och är specialiserad på testorganisation, testprocess och testverktyg. Han har bland annat arbetat som testledare, testchef, testautomatiserare, lärare och mentor samt med krav och verktygsupphandling.