Att tänka nytt

Det har varit ett speciellt år på många sätt. Vi på TestZonen gjorde vår första konferens i våras som inte liknande något annat som vi själva hade varit på, vilket var också målet. I arbetet i styrelsen för SAST Väst så har vi testat olika koncept på att hålla olika typer av evenemang på olika tider. Vanligtvis hos SAST väst har vi anordnat morgonmöten i ett format som har varit lyckosamt med ungefär två ämnen per gång men i år så har vi gjort moderad kvällsmöte, lunchmöte och senast en eftermiddagsträff med pubkväll.

Nästa möte blir att gå tillbaka till orginalformen men med ett annat innehåll. Varför är det här intressant, jo, för om man vågar prova nya ideer så föds ofta nya ideer. Alla fungerar inte, det kan vara fel plats, personer, tidpunkt eller att just ideen inte riktigt var så bra i praktiken som i teorin.

Detta gäller inte bara möten och sammankomster, det gäller också framförallt även i vardagen. Det är lätt att fastna i gamla spår, att inte förnya sig eller tänka nytt. Har man alltid t.ex. använt en mall så kommer det tillslut vara självklart att välja den mallen, även om mallen som sådan inte riktigt är trimmad för den nya uppgiften.

Samma sak med verktyg, bara för ett verktyg fungerade 2005 är det inte säkert att den fungerar 2012. De organisationer som inte vågar tänka nytt riskerar att utplånas av de som gör det. Det är en risk att ändra något invant, men historien har visat sig att den belönar de som vågar att satsa.

För att sätta det hela i TestZonen perspektiv så har vi själva funderat på att göra saker annorlunda. Vi kommer förändra sajten framöver och vi har också tagit in Jasmine Axblom från KB1 som ny medlem i vår ideella trojka. Varmt välkommen Jasmine, och så hoppas vi att fortsätter att våga tänka nytt!

About Bengt

Bengt Augustsson Delägare av QualityMinds AB. Grundare av TestAdvance AB. Grundare av TestZonen.se.Medlem i Styrelsen SAST Väst. Bengt började arbeta med kvalitetssäkring och test 1999 och är specialiserad på testledning,testverktyg, testverktygsutveckling samt testautomatisering.