Sammanfattning av Microsofts presskonferens av Joakim Rosendahl

Hej,

I natt svensk tid höll Microsoft en ”hemlig” presskonferens, hemlig i den bemärkelse att de inte innan berättade vad de skulle presentera.

Microsoft ska släppa surfplattor som går under namnet Surface. Här kommer en liten sammanfattning om Surface-plattorna:

De har annonserat två Surface-plattor, en som är baserad på ARM / Nvidia teknologi och en på Intel-teknologi. För er som inte är insatta så är ARM en strömsnål processor som används i plattor och smart phones (tror jag) medans Intel har varit inriktade på processorer för persondatorer.

Både plattorna kommer att köra Windows 8, vara 10.6’’ stora med inbyggda ”fötter” (se bild nedan). Finns stöd för USB, HDMI, WIFI och minneskort. Jag antar också att båda plattorna (i alla fall Intel-varianten) kommer att ha stöd för de flesta externa enheter vi har idag: möss, externa hårddiskar, trådlösa skrivare, kameror, m.m. Däremot finns några skillnader: Intel-varianten är tyngre (230g tyngre) , men har gengälld mer minne, USB 3 och lite andra features (t.ex. stör för stylus).

En annan väsentlig skillnad mellan plattorna är vilken Windows 8-version som  kommer installerad på plattorna. ARM-platten kommer med Windows RT och har bara stöd för i Metro Styled Apps (appar som vi är vana med i smart phones). Intel-versionen kommer med Windows 8 Pro att ha stöd för både Metro Styled Apps och traditionella program. Med andra ord kommer det att vara möjligt att installera och köra program som Photoshop, Office, olika webbläsare, Visual Studio och spel.  *Angående Office, så kommer Office Home & Student 2013  till ARM-plattan / Windows RT.

Microsoft presenterade också två typer av skydd för plattorna. Förutom att de ska vara lätta att fästa på plattorna och kännas bra så innehåller båda skydden inbyggda tangentbord:

Den första varianten, som syns i bilden, är 3mm tjock och finns i ett gäng olika färger: MörkgråBlåRosa ochRöd. Tangenterna är inte tokkänsliga, utan man behöver verkligen trycka ner tangenterna innan de reagerar, som på ett vanligt tangentbord helt enkelt. Däremot så förstår jag det som att tangenterna inte är upphöjda eller att de kan vara upphöjda en liten bit.

Den andra varianten (hittar ingen bild på den) ska likna mer ett tangentbord med riktiga knappar. Så den är tjockare och jag har bara sett en färg (Mörkgrå), mer än så vet jag inte.

Läs mer om Surface-plattorna här: http://www.microsoft.com/surface/en/us/default.aspx

Personligen tror jag att Intel-varianten kan vara riktigt intressant, främst för att man kan köra traditionella program. Skyddet med inbyggt tangentbord är riktigt trevligt också!

I vilket fall så är det här ganska bra drag av Microsoft: visa sin vision för hur en Windows-platta ska se ut istället för att hoppas på att någon av de vanliga leverantörerna ”har tur” och får till det. Det är bara att kolla på Androidplattor: det finns riktigt många olika plattor, men det är bara några få som håller en hög standard. Google har gjort samma drag med sin Nexus-telefon och har för mig att de ska släppa en Nexus-platta också.

That’s all.

/Joakim Rosendahl | Systemutvecklare | Ontrax AB

About admin