Dagbok Star-West 2009, Uppdaterad

Måndag 5/10

Efter ett par dagars intern konferens i Newport beach så var det dags att be sig till Anaheim och Disneyland för att deltaga i måndagens tutorials. Det fanns en hel del intressanta att välja bland, så det blev 2st halvdagars tutorials i dag. På förmiddagen lyssnade jag på  Julie Gardiner när hon pratade om Classifikation Threes och på eftermiddagen så gick jag på Harry Robertssons MBT (Model-Based-Test) tutorial.

Julie valde jag mycket för att lära mig av henes enastående presentations teknik, men kan helt enkelt inte ha tråkigt under hennes föreläsningar. Och mycket riktigt hon levererade med en outsinlig entusiasm även denna dag. Sedan lärde jag mig mycket om Classifications Threes också trots att jag använt denna testteknik från och till under några år nu. Helt klart så har tekniken ännu fler fördelar och möjligheter än vad jag hittills upptäckt. Om ni vill läsa mera om Classification Threes så pratade jag om det på SAST Q3. Presentationen finns på SAST och Prolores hemsidor.

Harry pratade som vanligt om MBT, men hade inte så mycket nytt att komma med. Tempot var dessutom lite långsamt så det hela blev lite segt tillslut. Harry är ju trots det för lågt tempo en strålande föreläsare som jag snappade upp en del bra idéer ifrån. Funderar mycket på om det inte skulle gå att göra mycket mera av den visuella tydlighet som MBT innebär. Helt enkelt återanvända modellen till manuella funktionstester,  rapportering och dokumentation. Måste fundera på detta ett tag till för att sedan återkomma med en artikel i ämnet.

Det som slog mig är att det ganska lite folk här under tutorial dagarna, ungefär 500st räknade vi till på lunchen. Hoppas det dyker upp lite flera till själva konferens dagarna. Hittills har jag förutom oss åtta från Prolore endast träffat på några från Bwin som är Svenskar, förra året dök det dock upp lite flera kända ansikten senare under veckan.

Denna dagbok kommer uppdateras ytters oregelbundet under Starwest konferensen.

Tisdag 6/10DSC_0307

Det känns lite fånigt att erkänna det, men det är faktiskt lite häftigt att mingla omkring med stor stjärnorna inom test. I går kväll satt vi och drack öl vid bordet intill flera av stor stjärnorna som Bach, Gardiner, Bolton, Robinsson, mfl. Det kändes som en riktig klubb för inbördes beundran, men som sagt kan man ändå inte låta bli att påverkas av dem en smula.

Idag så var det återigen 2st halvdag tutorials. På förmiddagen var jag på Jonathan Kohl, “Exploratory Software Testing Interactive”. Det var bland det sämsta jag upplevt på en scen, så den glömmer jag fort. På eftermiddagen lyssnade jag på Ruud Teunissen “Reliable Test Effort Estimation” vilket var en mycket givande och matnyttig föreläsning om hur du estimerar testtiden i dina projekt. På sedvanligt vis från den herren så var det väl underbyggt och användbart men kanske lite tungt administrativt.

Onsdag 7/10

Första riktiga konferens dagen inleddes fullständigt  lysande med en föreläsning av James Whittaker. James pratade om test tours för utforskande manuella tester som han utvecklat på Microsoft för att sedan införa på Google där han jobbar för tillfället. Test Tours fungerar som en vägvisare för testaren och innehåller en stor mäng tips och trix på hur Exploratory  testing blir mindre slumpmässig och mera faktabaserad. Testtours är med andra ord en form av testpatterns för utforskande tester. Och på tal om trender så är just testpatterns är något av en kommande trend av döma av pratet här på konferensen.

Annars är det mycket prat om Molnet och tester i molnet. Fokuset hamnar då naturligt väldigt mycket på prestanda och säkerhetstester. Det som framförallt diskuteras är hur Googles ganska stora störningar för Gmail påverkar förtroendet för SaaS, vågar företag lite på SaaS tjänsternas tillgänglighet?

Torsdag 8/10DSC_0108

Glömde att nämna att det lagom till onsdagen dök om 4st Erikson killar, varav 2 var med även förra året. Trevliga killar och mycket inspirerande att prata med, de har en mycket komplex testsituation som de verkar mycket stolta att bemästra.

Annars bjöd torsdagen på ett par intressanta föredrag om att testa i molnet. Ken Johanson från Microsoft hade mycket bra synpunkter i ämnet och var en trevlig prick att diskutera med. Även AppLabs kom med en hel del intressanta utmaningar rörande prestanda test i molnet.

Den som totalt skämde ut sig var Julie Gardiner som gav en helt urusel föreläsning om testmiljöer, det var nog något av det sämsta jag hört, av en så duktig talare. Hela hennes poäng var att man gärna ville ha en produktionslik testmiljö i de flesta fall, vilken nyhet. Trots detta kan jag inte låta bli att älska Julies förläsningar och hennes talar teknik.

Och så sent om sider är det dags att börja sammanfatta StarWest 09. Konferensen var som vanligt mycket givande och stimulerande. Man lär sig kanske inte några nya tekniker eller nya angrepssätt, men man känner av vart vindarna blåser och får ofta bekräftat att man inte är ensam om sina funderingar och ideer. Det som främst ger mig inspiration är hur duktiga förelsare nästan samtliga är, underhållande, lyhörda och mycket erfarana.

 Och det är nog det jag framfrallt tar med mig hem, vikten att engagera, motivera och involvera sin publik.

 

Den klart lysande stjärnan på konferensen detta året var inte James Bach som höll en märkbart låg profil, utan en annan James, James Whittaker. Vilken fullkomligt lysande talare, vilken ide spruta och vilken karisma.

 

Men till och med James W blir berövad på titteln veckans framträdande, för det stod helt klart bandet The Darligns för på House of Blues på sunset strip.

 

Bilderna ovan är tagna av Stefan Rungardt, och jag publicerar dem utan att fråga om lov, men jag tror jag är förlåten!

Tags:

About Jonas

Jonas Hermansson VD, Krav och testnörd på Inceptive Stockholm Grundare av TestZonen.se. Tidigare medlem i Styrelsen SAST. Medlem i Styrelsen DSDM konsortiet. Jonas började arbeta med kvalitetssäkring och test 1994 och är specialiserad på testorganisation, testprocess och testverktyg. Han har bland annat arbetat som testledare, testchef, testautomatiserare, lärare och mentor samt med krav och verktygsupphandling.