Svenska Testare är Innovativa!

Denna artikel är skriven som ett öppet svar till Computer Swedens artikel “Svenska testare gammalmodiga” publicerad den 11juli 2011. Där berättar Sogetis Mattias Bergströmner om de slutsatserna utifrån deras undersökning “World Quality Report”.

Vi är medvetna om att detta svar kommer väldigt sent från oss. Anledningen är att vi hoppats att denna ”quality report” skulle gå obemärkt förbi och falla i glömska. Denna visar sig tyvärr vara seglivad och Mattias kommer dyka upp på konferenser under våren och sprida sitt budskap. Vi kan tyvärr inte närvara vid dessa tillfällen men känner att vi vill bemöta hans budskap. Vi anser att den bild Mattias målar upp inte överensstämmer med vår egen, därmed försöker vi beskriva det vi ser. Vi kunde inte heller undvika att peka på ett antal tveksamma påståenden. Detta är inte något påhopp på någon som inte ber om det utan har man uttalat sig offentligt om någonting så har man öppnat dörren för andra åsikter.

För det första så tycker vi det är väldigt tråkigt att när det äntligen skrivs något om test så ska någon surputte komma fram och trycka ner oss i skiten när det istället finns så mycket positivt att lyfta fram. Vår förhoppning när ni läser vår artikel är att ni ser det oseriösa i den propaganda som brukas samt att det finns andra betydligt mer positiva initiativ som förhoppningsvis är mer motiverande.

Låt oss börja med de siffror Mattias hänvisar till. 1200 personer har deltagit i undersökningen varav 8% är från Norden och 4% är från Sverige. Detta innebär att 96 personer som svarade var Nordiska varav 48 personer Svenskar. När underlaget baserar sig på ett så litet antal personer, som självmant valt att svara på undersökningen, så behöver man inte ha stor kännedom om statistik för att ana att man här kan ha problem med urvalsbias som då kan omkullkasta relevansen av påföljande resultat. Något som verkar uppröra Mattias Bergströmner är att 22% av de Nordiska deltagarna utför mycket manuell testning (varför nu det skulle innebära att det är bra eller dåligt har vi svårt att förstå utifrån en siffra). 22% av 96 är snällt räknat 22 personer. Det skulle vara enkelt att ta fram 22 personer som påvisar motsatsen, men vilken trovärdighet och relevans har det? Med så litet urval som Sogeti/Cap Gemini/HP lutar sig på, går det verkligen att dra generella slutsatser om testare i Sverige?

Vi håller heller inte riktigt med om att testare möts av samma utmaningar i agila utvecklingsmetoder som i traditionella metoder. Vi kan förstå att det är svårt att använda samma metoder oavsett vilken kontext man hamnar i. Det är då lätt att säga att man möts av samma utmaningar. Det vi sett är att utforskande testning, där man använder Session-based Test Management (SBTM) eller Thread-based Test Management (TBTM), passar utmärkt i en agil miljö. Man kan då ge teamet mycket testning med ökad flexibilitet och precision i vad man testar. Detta är något vi i Sverige är väldigt bra på och har stor erfarenhet av och utvecklar vidare.

Det som faktiskt är gammalmodigt, som vi ser det, är att säga att automatisering borde användas mer. Det flesta inom produktutveckling vet numera att man försöker automatisera så mycket man kan. Både arbetsuppgifter och tester, men bara när det är av värde, detta är ingen trivial uppgift och inte lätt att lyckas med. I många projekt gör man manuell testning just för att det är billigare, bättre och snabbare. Det är inte alltid intressant att köra om samma test eller arbetsuppgift på nytt då man istället gör en variant av testen för att få fram ny information.

Det är också intressant att man i artikeln föreslår att man ska frigöra testning från utveckling, även detta en gammal myt. Ett gott resultat, som vi ser det, får man ofta när kravställare, testarna, utvecklarna och andra roller jobbar närmare varandra i samma utvecklingsprocess t.ex. i tvärfunktionella team.

En definition, myntad av Gerald M. Weinberg, på kvalitet är “Quality is value to some person”. Detta implicerar att personer ser på kvalitet på olika sätt. Mätetal kring kvalitet blir därmed komplext. Andra problem med mätetal är t.ex. att du får det du mäter. Om du räknar antalet buggar rapporterade per testare, där ett högt tal är bra, så kommer testare rapportera fler buggar. Troligtvis kommer väldigt många buggar ha sämre kvalitet och vara av mindre betydelse. En testare kanske underviker att fokusera på få kritiska buggar för att istället fokusera på små, enkla obetydliga buggar. Vi är osäkra på vad man menar “Det är också viktigt att mäta på de nyckeltal som finns för tester och som är viktiga för företagets affär”. Floskler låter ju bra, men vad betyder det?

Det är svårt att inte ifrågasätta trovärdigheten i en rapport som är finansierad av två företag ett som lever på att sälja testtjänster och ett företag som säljer testverktyg. Finansiärerna av rapporten styr vilka frågor som ställs och hur frågorna formuleras, vilka egenintressen har dessa bolag i resultatet?

Men nog om detta och nu över till något betydligt roligare.
Nedan följer ett par citat från några av testvärldens pionjärer:

Citat från James Bach blog från oktober, 2010
Stockholm, the city where Rene Descartes spent his last days, and which now hands out Nobel prizes, is also now becoming a capital of Context-Driven testing thinking. The cool kid of the North. (Oh, why can’t your brothers Germany and Netherlands be more like you?)
-look to Sweden and see your future.

Citat från Michael Bolton blog från december, 2010

The other, significantly smaller—and, in general, younger—group that I observed at EuroSTAR sees testing as questioning, exploration, discovery, investigation, and learning—and quality assistance. Let’s call that group the Vanguard. The Vanguard realizes that getting the right answers is important, but asking the right questions is more important—and recognizing that today’s “right questions” today are probably different from yesterday’s “right questions” is more important still.
Det är flera svenskar som Michael nämner som medlemmar i The Vanguard på hans blog:
Martin Jansson, Henrik Emilsson, Rikard Edgren, Henrik Andersson, Fredrik Rydberg, Petter Mattsson och Ola Hyltén.

Vår bild av testsverige.

Vi känner stor aktivitet och inspiration inom den svenska test communityn. Det har verkligen tagit fart de senaste åren med många nya personer som engagerar sig och tillför viktig energi till vidareutvecklingen av test. Vidare är en handfull svenskar internationellt etablerade och respekterade för sina bidrag och engagemang inom test. Sverige driver framåt i rask takt och vi har ett bra rykte internationellt.

Några svenskar som vi anser värda att nämna då de ägnar stor del av sin fritid för att bidraga till att utveckla test i communityn är t.ex Henrik Emilsson, Rikard Edgren, Torbjörn Ryber, Simon Morley, Christin Wiedemann, Michael Albrecht, Johan Jonasson, Ola Hyltén,  Bengt Augustsson, Jonas Hermansson, Sigge Birgisson, Henrik Andersson och Martin Jansson. Flera av dessa har egna bloggar där de delar med sig av sina erfarenheter till resten av världen. Många av ovan nämnda personer är även populära talare på internationella konferenser så som CAST (Nordamerika), EuroSTAR (Europa), StarWest (USA), Belgium Testing Days, STANZ (Nya Zeeland och Australien) och STEP-AUTO (Indien).

Peer konferenserna SWET 1,2 & 3 (läs blog härhärhär och här) har hållits i Sverige som är inspirerad av Los Altos Workshop on Software Testing (LAWST) instiftad av Cem Kaner. SWET har i sin tur inspirerat flera andra länder att starta upp egna Peer konferenser t.ex i Estland Belgien och Danmark.

Det är inte bara testare i Sverige som engagerar sig i sitt yrke. Flera svenska högskolor bedriver forskning inom test och det finns även ett antal olika yrkesutbildningar för testare i flera städer där man även har ett nära samarbetet med näringslivet.

Vi har ett aktivt föreningsliv inom testning så som SAST och dataföreningar. Nya lokala föreningar, nätverk, Testing Dojos och Development Dojos bildas ständigt. Det är bl.a. genom dessa nätverk som man sprider sin kunskap och håller sig ajour med det senaste inom testning. Flera svenskar börjar visa sin kompetens på t.ex Weekend testing och Weeknight testing.

Ett gäng svenska testare tog initiativet att på sin egen fritid arrangera Europas första konferens inom Kontext-Driven Test, Let´s Test i Stockholm nu i Maj. Denna konferens samlar talare och deltagare från hela världen här i Sverige. Aldrig tidigare har någon lyckats samla denna prominenta och respekterade skara testare i Europa och då är det Svenskar som med hjälp av sina nätverk och rykte gör detta.

Många företag är villiga att experimentera med nya metoder inom testning och är öppna för förändring. Det är också många svenska företag som länge legat i framkant inom agil metodik samt inom utforskande testning. Att vi testare i Sverige skulle vara gammalmodiga och inte våga prova nya idéer är i direkt motsatts till vår syn på testsverige. När vi är ute i olika verksamheter och träffar testare möter vi ofta inspirerade, skickliga och förändringsbenägna testare och organisationer, som är allt annat än gamla och trötta.

Det är olyckligt när någon generaliserar om testarens gammalmodighet. Kan det vara så att man baserar sina slutsatser på sig själv eller sin egen omgivning?

Det vi skriver i denna artikel är våra åsikter och vår uppfattning av test i Sverige. Denna bild är präglad av vår egen bias, är inte statistiskt säkerställd och på inget sätt någon sanning utan endast en annan, högst personlig, sida av myntet. Vad vi försöker visa är att det händer väldigt mycket bra saker inom test i Sverige som vi kan vara stolta över.

 

Vid tangentbordet,

Henrik Andersson och Martin Jansson

About Henrik Andersson

Henrik Andersson En av grundarna av House of Test Consulting Henrik hjälper företag att öka sin effektivitet och förändra sin testprocess till att leverera värdefull information som dess intressenter behöver för att fatta genomtänkta beslut. Henrik erbjuder sina klienter effektiva testlösningar för att på bästa möjliga sätt uppfylla de behov företaget har. Henrik erbjuder ledarskap och rådgivning inom context-driven testning, exploratory testing, SBTM och agila metoder. Henrik testar, coachar, lär ut, rådgiver, talar, tycker, tänker och skriver om testning och problemlösning. Henrik är aktiv inom "the context driven testing community”. Henriks sätt att testa är influerad, utvecklad och inspirerad genom personer som James Bach, Michael Bolton, Cem Kaner, Scott Barber, Jerry Weinberg och andra.