Det som inte syns finns inte

Jag jobbar för tillfället som testledare i ett projekt som är en stor sponsor till Post-it lappen. Jag gillar generellt idén om att synliggöra processer för alla inblandade,  ,en när det kommer till felhantering av buggar har det skapat ett litet problem för mig.

Projektgruppen jag arbetar i består av individer som förvisso är vana att jobba med ärendehanteringssystemet JIRA. Men då projektet anammat en hybrid mellan Scrum och Kanban hamnade användandet av JIRA i skymundan.

Det första jag märkte var att buggarna som rapporterades i JIRA inte fick den uppmärksamhet de förtjänade. Buggar rapporterades, utredes och tilldelades ansvariga utvecklare i JIRA, men sen hände inte mycket mer. ”Högen” med buggar bara växte och ingen kunde, eller ville se dem. Anledningen till detta visade sig vara att jag inte synliggjorde buggarna med Post-it lappar på projektets Scrum/Kanban tavlan. Det som inte syntes där fanns helt enkelt inte.

Åtgärden blev att manuellt kopiera buggarna i JIRA till fysiska Post-it lappar så alla kunde se dem. Resultatet lät inte vänta på sig. Direkt blev det full fart på buggrättningarna. Utvecklarna började även själva plocka upp buggarna i JIRA och arbeta med ärendet där efter att de sett dem på tavlan.

Men för min del skapade detta ett litet problem. Jag blev nu tvungen att manuellt underhålla två system. Två system som i grund och botten säger samma sak. När en bugg skapas eller uppdateras i JIRA måste det oftast ske samma sak på tavlan. Uppdateras buggen på tavlan måste den även uppdateras i JIRA.

Kalla mig gärna lat, men jag letar konstant efter sätt att förenkla mina egna arbetsmetoder. Tyvärr har jag inte hittat en vettig lösning på detta. Båda systemen verkar behövas och ingen av dem kan avvecklas utan konsekvenser för processens kvalité. Utan Post-it lappen ser inte projektledaren och utvecklarna vilken status systemet har, och dessutom uppstår problem kring planering av buggrättningar i iterationerna när buggar inte visualiseras. Utan JIRA förloras en mängd viktig information rörande bl.a. historik, detaljerade beskrivningar och kommentarer.  Allt får helt enkelt inte platts på en liten papperslapp.

Förvisso skulle jag kunna fördela ansvaret och låta olika projektmedlemmar underhålla de båda systemen. Det vore en lätt väg att ta, och det skulle jag gärna göra om det inte vore för en sak. Jag är nämligen övertygad om att avvikelser mellan de båda verkligheterna (JIRA och tavlan) ökar om ansvaret fördelas. Med största sannolikhet ökar dessa avvikelser när ansvaret fördelas mellan olika roller. Eftersom ju fler avvikelser leder till desto sämre kvalité i felhanteringsprocessen är detta inget alternativ. Min slutsatts av detta är att ansvaret inte bör delas upp.

Så om ingen annan har en intressant idé att dela med sig av får jag snällt fortsätta underhålla min dubblerade lösning.

About Björn Asklöf

Björn Asklöf Testledare på Barium AB. Björn arbetar som testledare på ett företag som erbjuder en molntjänst för process- och verksamhetsutveckling. Björn har tidigare jobbat som testkonsult och har erfarenhet från en rad olika uppdrag och kunder, så som Jordbruksverket och DB Schenker. I bagaget finns även en magister i kognitionsvetenskap från Högskolan i Skövde. Björn finner det mesta inom test och kvalitetssäkring intressant men just nu lockar testautomatisering och testprocesser i agila projekt extra mycket.