Efterfrågan != Tillgången

“Technical tester”, “Automatiseringsexpert” och “Testingenjör” är eftersökta kompetenser. Alla vill ha dom, alla behöver dom. Vi går från tunga manuella tester i vattenfallsprojekt till agil utveckling med snabba och automatiserade tester. I den agila världen blir testcyklerna tätare samt att regressionstest blir tyngre och behöver köras oftare. Detta kräver hundratals av manuella testare eller automatisering. Automatiseringen i sig gör att testerna blir mer tekniska. Antalet testverktyg ökar men dom ökar även i komplexitet. Vi kan spela in alla typer av protokollspråk, vi kan med lite fix i skriptkoden manipulera våra testfall till vad som helst. Vi har genomtänkta strukturer för automatisk verifiering där moduler återanvänds. Vi matar testverktyget med generisk testdata osv. Detta kräver en helt annan typ av kunskap och erfarenhet än vad den traditionella testaren som vuxit upp med manuella klicka-steg-för-steg-tester har.

Medvetenhteten för test har ökat och man förstår att det är viktigt och vill satsa på det. Det är ju iofs väldigt roligt och efter att ha stävat efter detta i flera år känns det skönt när det släpper lite. Men ”man” är dock oftast chefer, projekt ledning eller liknande som främst varit och är fokuserade på utveckling. Vilket lätt gör att man vill bygga upp något smart, effektivt och just det, automatiserat. Men det finns väldigt få bra testare att få tag på.

Att ha testtänket OCH teknikkunskapen. Kunna automatisera… ja, då är frågan om den man söker inte är mer utvecklare än testare. Har man tur och hittar en utvecklare som även har erfarenhet av test är det ganska stor sannolikhet att man hittat en utvecklare som inte vill testa men som åkt på arbetsuppgifterna. Samma sak är det med motsatsen. Det finns en hel del traditionella testare som blivit påtvingade att arbeta med mer tekniska tester, för det var det man måste satsa på. Testaren är dock inte intresserad och känner sig illa till mods då denne saknar erfarenhet och kunskap. Var hittar man den moderna testaren? Jag känner till några men dom är få!

Är det kurser och utbildning som saknas? Är det fortfarande testyrkets rykte om att vara ett lågstatusjobb som sätter käppar i hjulen? Är det insnöat sysätt för hur test ska bedrivas som gör det svårt att ge sig in i framtiden på bred front? Eller är det så att tekniska tester och automatisering är fel väg att gå?

Ja, jag vet inte… jag vet bara att det är väldigt svårt att få tag på riktigt duktiga testare som även besitter djup teknisk kunskap samt erfarenhet från testautomatisering.

About Linda Hoff

Linda Hoff Test lead Blackberry. Har jobbat med test sen 2001, just nu på Blackberry (fd. TAT) i Malmö och bosatt strax norr om Lund. Jag är bl.a. ISEB-certifierad, utbildad TPI-utredare och certifierad Scrum master. Jag har stort intresse för hur man kan plocka det bästa ur alla olika metoder, tekniker och angreppssätt för att få fram en optimal mix.