Hundar och utvecklare…

Ibland när jag upptäcker enkla, billiga fel kan jag inte låta bli att tycka att det känns så onödigt. Utvecklarna borde aldrig ha släppt ifrån sig den buggiga koden. Jag förstår att det blir fel ibland och självklart kommer det alltid att vara så. Men tänk om det gick att få utvecklarna att undvika de allra simplaste, självklara missarna. Tänk om vi testare kunde få koncentrera oss på att verifiera systemet istället för att trassla med onödiga, tidskrävande fel och byggen som inte fungerar…

Häromdagen fastnade jag framför TV-programmet ”Mannen som talar med hundar”. Programmet handlar om hur djurpsykologen Cesar Millan hjälper familjer med deras beteende-störda hundar. I avsnittet hjälpte han en familj som hade en liten, äcklig hund som morrade och bet i allt den fick tag på. I slutet av programmet kom filmteamet tillbaka till familjen två veckor senare.

Ägaren berättade att vänner frågade vad Cesar egentligen hade gjort med hunden, det var ju en helt annan hund nu. Glad och harmonisk. Ägaren brukade då svara att Cesar inte hade gjort något alls med hunden utan att det var honom som Cesar hade förändrat.

Min dröm är att jag någon gång ska få vara med om följande scenario:
Beställaren: –David, det här är den bästa leveransen som vi någonsin har fått. Hur lyckades du förbättra testteamet, testmetoderna och testarbetet så otroligt mycket?

Jag: -Jag gjorde ingen förändring alls med vårt testteam eller med våra testmetoder, det var utvecklarna jag förändrade!

About David Pers

David Pers Davids specialistområde och passion är test- och testledning, vilket han har arbetat med sedan 1998. Vanliga arbetsuppgifter har varit att leda testarbete, utveckla processer, ramverk och riktlinjer för testverksamheter samt coacha blivande testledare. David har en kandidatexamen i datavetenskap och gav 2007, tillsammans med Mikael Ölund, ut boken Testledning – Inspirerande testerfarenheter. David publicerade under flera år seriestrippar varje vecka om Tore Testledare på sin blogg testledning.se. Ett urval av stripparna samlades 2010 i boken Tore Testledare – Allt du behöver veta om programvarutestning. Sedan 2000 arbetar David som partner till Donald Davies & Partners (www.ddp.se).