Myter inom test

Myter inom test

Läste en artikel om 10 vanliga myter inom programvarutestning.  Jag tänkte diskutera de myter som jag anser vara intressanta. Ni får gärna hoppa in i debatten om ni känner för att lätta på hjärtat.

Myth 6: Test Automation should be used wherever possible

Automatisering av tester är så klart något som ofta uppstår i olika diskussioner om testarbete. Visst kan det både förenkla och effektivisera testarbetet. Automatiserade tester kan friställa resurser för andra typer av avancerade tester. Visst det låter väldigt bra i teorin, men hur bra kommer det att fungera i praktiken. Att friställa resurser för andra typer av tester kan betyda extra kostnader för exempelvis kompetensutveckling av befintliga testare. Det är inte säkert att en ”scripted” testare som plötsligt måste använda sin fantasi och kreativitet för att hitta defekter klarar av den nya utmaningen. Så klart ska inte detta vara något hinder för automatisering, men är just bristen på automatisering problemet idag? eller är det bara ett enkelt svar att ge på ett komplext problem?

Automatisering är ett modeord

Det som enligt mig är problematiskt med automatisering  är hur det används i den dagliga diskursen. Många verkar tro att automatisering kommer lösa alla problem och begreppet är framförallt populärt inom den agila kretsen. Ett vanligt argument är att automatisering är lösningen på de utmaningar som uppstår med ett agilt arbetsätt. Få verkar ha någon bra idé för vad som ska automatiseras, hur det ska göras och vilken effekt det kommer att få på slutresultatet.

Jag är trött på ordet automatisering. Glöm automatisering för ett tag och fokusera istället på att utveckla och effektivisera testdesignen och teststrategier på arbetsplatsen. Tror många försöker springa innan de har lärt sig gå. När grunden finns på plats kan det vara intressant gå vidare med att försöka automatisera en viss del där det anses vara kostnadseffektivt.

Myth 7: Testing is not a creative or skilled job

Ja, visst är det många som tycker att test ska hamna längre ner i hierarkin. Även om jag anser att yrket har fått sig en riktig uppsving på senare tid så finns det mycket att göra för att fortsätta på inslagen väg.

Sluta upp med ryggdunkandet

För att öka statusen ännu mer så behöver alla försöka bryta sig ur den ankdam som testarna befinner sig i. Det gäller företag som individer, sluta fräls de som är frälsta, hur svårt ska det vara. Fokusera istället på att sprida kunskapen utanför den gemenskap och bastuklubb som finns idag.

Myth 10: Certifications are all you need to be a great software tester

Oj, vad ska man säga om detta utan att få äta upp det vid ett senare tillfälle. Jag säger som ”alla” säger efter en certifiering. Ja det var ju kul, bra kaffe, läraren var okay men jag vet inte om det gav så mycket. Men det ser bra ut på CV i alla fall.

Det är inget fel med certifieringar i sig, klart att en certifiering kan vara bra. Men en certifiering som inte kräver mer än 2-3 dagars utbildning utan någon förkunskap är enligt mig skräp. Man kan INTE bli bättre på något genom en 2 dagars utbildning per år. Den som säger något annat ljuger för sig själv för att kunna somna på natten eller har dålig eller ingen kunskap om hur lärandet fungerar.

Fortsätt gärna med certifieringar om du tror att du får ett bättre CV eller på något annat sätt tjänar på det.

För hela artikeln med 10 myter10 Common Software testing myths

Kommentera gärna vad ni tycker är klassiska myter inom programvarutestning.

/Jagge

About Jagge

IT - Konsult hos Claremont – Partner, styrelseledamot och bloggare på TestZonen - Styrelseledamot i SAST - Utbildare för Röda korset For more information contact me on linkedin.com/in/jagge