Semesterkvalitet

TestZonen är aktiv även i sommaren även om uppdateringarna är färre eftersom de flesta av våra besökare, skribenter mfl. har checkat ut i semestermode, så även jag.

Jag var nere i Österlen i förra veckan och hyrde en plats på en bondgård, för att min lilla dotter som är ungefär 16 månader skulle kunna få springa runt och träffa lite djur. I upplevelsen så uppkom vissa situationer som efteråt skapade den här lilla krönikan. Det är långt till vi har absolut kvalitet – dvs att saker fungerar som de är tänkta och förväntade.

Fall 1. Det mobila bredbandet.
Någon dag in i semestern var det dags att komma åt lite mail, väderprognoser och lite allmänt facebookande/linkedin. Eftersom jag har en ny dator och inte använt dongeln från 3 på den så hade  jag inte lagt en tanke på att den kanske inte skulle fungera. Mycket riktigt, datorn har windows 7 i sig och dongeln installationsprogram hittas inte, utan den stödjer bara windows XP. Så för att installera detta program, så behöver man en XP som kopierar över programmet till en USB sticka eller liknande och sedan kör.

Status FAIL!
Priority High!

Fall 2. Det mobila bredbandet del 2.
Skam den som ger sig. Eftersom jag har en HTC Desire och kan köra Wifi-hotspot, dvs dela telefonens internet anslutning som ett eget nätverk så tänkte jag att det bör fixa biffen. Mycket riktigt, det fungerade. Nu var det bara så att Telia inte hade så bra täckning på den skånska myllan, vilket gjorde att upplevelsen kändes som om bitsnbytes åkte mulåsna mellan min telefon och basstationen. Det fungerade att ta hem några mail (men gud förbjude bilagor) m.m. Det blir FAIL på den här.

Status FAIL!
Priority Medium!

Fall 3. På den obemannade macken
Att tanka sin bil idag är inte bara dyrt utan också ofta människa-maskin-upplevelse. De flesta mackar är idag obemannade och då måste tekniken fungera. Speciellt tilltron till själva ögonblicket när man lämnar ifrån sig sitt kontokort in i en maskin är viktig för upplevelsen. Scenariot var enkelt, bensinen var nästan slut och vi valde en mack som var just obemannad. In med kortet i betalningsanordningen, inget händer. Prova igen. Ta ett nytt kort. Inget händer. Börja känna på mackapären och se så det inte är en skimmningsanordning som sitter. Prova för säkerhetskull igen. Nada, inget, nothing.

Status FAIL!
Priority HIGH!

Fall 4. På hotellet
Vi avslutade semestern i Malmö med att bo på ett hotell vid Gustavs Adolf torg. Incheckningen gick kalas, rummet var kalasfint och Malmö visade upp sig från sin bästa sida. Däremot vid utcheckningen så hade datasystemet fått fnatt. Den ville inte printa ut fakturan utan terminalen för den stackars personalen frös, inte bara för den personen som hjälpte mig utan även för hennes kollega i bredvid. Det blev en mailbox-situation där hela systemet hade kommit i läge FRYS. Till sist med lite hederlig ”prova-alla-metoder” så släppte något lås och fakturan printades ut och systemet fungerade. Det hela tog ungefär 10 minuter, vilket såklart inte är ett lyckat förfarande.

Status FAIL!
Priority Medium!

Ja, kanske är man arbetsskadad eller så är man bara en normal krävande kund som räknar med att saker fungerar. Vilket är såklart fallet. Därav har vi en lång resa kvar att göra vi som arbetar med kvalitet – för det stora egentliga kravet är enkelt – Det skall bara fungera.

Semestern var helt kalas hursom och ingen av fallen hade någon som helst verkan på resupplevelsen mer än i det korta skedet.

About admin