Creativity in a Bowl

Att vara kreativ är bland det svåraste som finns, framför allt om det ska ske på beställning. Kreativitet kommer oftast när man minst anar det och är samtidigt väldigt flyktigt, och försvinner lika fort. För mig är kärnan till min egen kreativitet att tänka i nya och oväntande tankebanor. På så sätt kan hjärnan stimuleras och se mönster som inte tidigare fanns och det är din uppgift att skapa förutsättningar att tänka kreativt.

Jag har skrivit ett tidigare inlägg om kreativitet mellan 8-17 och nämnde där vikten av att spara ner Eureka upplevelser till ett senare tillfälle, dvs när du får en genial idé, stor som liten.

Men ibland kan det vara bra att ha små triggers för att kickstarta din kreativa hjärna.

Steg 1

Det du behöver är en skål av något slag, finns säkert bra skålar på IKEA, men någon behåller fungerar utmärkt.

Steg 2

Sedan behöver du tomma kort i ungefär samma storlek som visitkort. Du kan klippa till dem själv eller helt enkelt använda dina egna visitkort så läge det finns plats att skriva ner dina idéer på baksidan.

Nu så har du rekvisitan och du kan börjar jobba. När du får en kreativ tanke eller något intressant som du skulle vilja göra så skriver du ner det på en lapp och lägger det i skålen för att du senare ska kunna använda detta.

Make a crazy test session

När testarbetet går på rutin kan det inte bara blir tråkigt och ostimulerande utan risken för att missa självklara defekter ökar. Skapa en kreativitetsskål med intressanta testscenarion och roliga kreativa vinklingar för att genomföra testerna på. När testerna kör fast, eller att syret börjar ta slut kan du snabbt ta en lapp och göra det som står på lappen. Du får på så sätt ny energi, stimulerar hjärnan att tänka i andra banor och skapar ett mer varierat testarbete.

Exempel kan vara: Byt till partestning, använd utforskande testning, bjud in sälj/ekonomi att testa systemet, skriv testfallen ute på ett kaffe istället för det tråkiga kontoret.

Spice up your meetings

Vad kan du då använda kreativitetsskålen till förutom att samla alla dina idéer? Möten, möten och återigen möten. Hur ofta sitter vi inte på tråkiga och meningslösa möten, där någon ska informera något på en värdelös powerpoint. Om du nu behöver gå på så många tråkiga och meningslösa möten kanske du kan se till att blir mer drag när du kallar till ett möte.

Ha några kreativitetslappar i skålen som du kan dra upp när det är dags för ett möte. Det behöver inte vara något extraordinärt utan allt som bryter mönster ökar chansen till nya tankemönster och tillslut nya kreativa idéer. Du kan även ha lappar i en skål under mötet, känner du att energin sjunker kan du bara dra en lapp och göra det som står där, det blir säkerligen ett välkommande avbrott i mötet.

Exempel kan vara: Starta mötet med en kreativitetsövning, bjud på fika ”socker är ibland bra”, håll ett möte utomhus, frisk luft är bra, öppna fönstret och släpp in luft, ställ er upp under 30 sek ”drar igång blodcirkulationen”.

Create inspiring retrospective

Retrospekt eller återblicksmöten är ju väldigt bra och något som starks rekommenderas. Men som med allt annat så är det inte bara att boka in ett möte i Outlook och klistra upp lite post it lappar på en tavla. Ett retrospekt ska vara givande, stimulerande, utmanande och något som deltagarna ska se tycka är kul. Det ska inte kännas tvingande att gå på ett retrospekt, känns det tvingande av teamet är något galet.

Skapa en kreativitetsskål för era retrospekt, här kan ni samla roliga och stimulerande övningar för att göra just erat retrospekt kreativt och givande.

Exempel kan vara: Varierande övningar, olika mötesplatser, olika mål och syften med retrospekten, blanda lekar med Team Building.

and everything else

Så klart, detta gäller ju inte bara test och IT-projekt, du kan ju använda kreativitetsskålen i de flesta sammanhang, arbetar du på sälj, ekonomiavdelningen eller kanske med lager och logistik kan du använda tekniken. Se det som en sätt att stimulera dig själv och dina medarbetare. Ibland behöver hjärnan en kickstarter för att komma igång.

Trevlig helg

/Jagge

About Jagge

IT - Konsult hos Claremont – Partner, styrelseledamot och bloggare på TestZonen - Styrelseledamot i SAST - Utbildare för Röda korset For more information contact me on linkedin.com/in/jagge