De gula lapparnas värld!

Now read this!

Jag har varit med i flera projekt och på ett antal företag där man propagerar Agila metoder i tid och evighet, Amen. Man har korta, dagliga, stand-up möten. Man intar en flexibel och realistisk inställning till krav och faktumet att vi inte kan veta alla parametrar innan projektets start eller ens innan iterationens start. Jag har jobbat med att skriva korta veckoplaneringar och enbart haft detta och skissartade funktions listor som test underlag. Till och med utformat testerna direkt utifrån vad kunden säger, timme för timme, och rapporterat tillbaka över telefon resultatet varefter de trillar in (just-in-time test).

Och det är allt fint. Det är flexibelt. Det är en del i den moderna testarens arsenal att tackla vardagen med. Som jag upplever det uppstår ofta problem i utkanten av detta arbetssätt.

Under projektets gång så kommer en eller flera projektledare vilja ha en rapport som på något sätt berättar hur det går. Helst gröna och fina siffror, kanske till och med nått litet stapeldiagram, som förklarar det hela så man slipper läsa så mycket.

Problemet är att ofta i ”stridens hetta” så finns inte tid för att dokumentera. Det är iaf den biten som ofta får stryka på foten. Alla testfallen får inte unika namn, spårbarheten blir i bästa fall ”ok” och återkopplingen till utvecklarna sker i form av felrapporter och muntliga rapporter.

I mitt fall tenderar det hela att sluta i en bunt gula lappar med klister och ett antal textfiler som innehåller lösa test scenarion och ännu mer summariska resultat. Saker som:

Fel build nummer i dvr:t

Load file ”all_known_types.sh” less then 50% should be 25% skriv CR….

Varför finns fyra sessioner? DB full, eller? Kolla med Nisse!!!!

Utfall på 45990 Kan vara req relaterat.

Ja ni vet saker som för dig kan vara självklara men som för någon annan ser ut som verket av en mentalt retarderad person. Jag blandar gärna Engelska och Svenska samt termer från alla typer av projektmodeller jag någonsin jobbat med. Men det viktiga är att jag förstår.

Lapparna ger mig det övertag jag behöver för att snabbt kunna svara min chef eller projektledare hur min verifiering fortskrider. Men de innehåller sällan tillräckligt med formalia och tydlighet för att kunna checkas in med resten av projektdokumentationen. Det tar ofta en dag att reda upp och sortera, formulera och presentera, för att få det hela presentabelt och nedtryckt i det nuvarande projektets mall.

Så detta är inget ovanligt vi har alla vart med om det. Vi har lärt oss av det och efter ett tag blir våra gula fusklappar mer avancerade för att kunna fungera för oss. Vi hittar ett språk som gör att vi kan återskapa mycket information från lite när det finns ”dötid” över.

För oavsett vad min projektledare/scrum-master/ systemägare säger så är det i slutändan viktigt med dokumenterade tester och resultat. För visst har även ni försökt att återskapat testfall och resultat efter att releasen har försvunnit ut genom dörren?

Det är då mina lappar verkligen blir värdefulla och en txt fil kan vara rena guldgruvan.

Så mina vänner, se alltid till att ha en packe gula lappar tillhands.

About Martin

Martin Karsberg Delsystemverifierare på SAAB EDS i Göteborg Hyffsat bred erfarenhet av test och verifiering av mjukvara. Jag har jobbat med de flesta typer av test, allt från enehtstest och kodteckning till acceptancetester sittandes i kundens knä. Jag har erfarenhet av applikationstest så väl som test av inbyggdasystem och ändå känner jag mig ofta som en novis och är glad att ständigt få lära mig nya saker.