En testares lön för mödan

Lön och ersättning är ju något som ofta kommer på tal. Och framförallt hur mycket man är värd, och vad man som testare ska ha för löneanspråk. Att bestämma sitt värde är otroligt svårt då det är många faktorer som spelar in och att hitta ett generellt löneläge för en bransch är ännu svårare. Detta blogginlägg ska belysa frågan och försöka skapa en förståelse runt lön och ersättning och inte förklara hur du kan göra för att höja din lön, det kanske kommer i ett senare inlägg.

Jag kommer inte heller att gå in på vad som är acceptabel lönenivå då det är för svårt att fastställa och faktorer som yrkesgrupper, erfarenhet, individuell kompetens, geografiska skillnader, anställningsform, timpris osv påverkar lönenivån.

Lönen måste styras av kompetensområdet

När vi pratar om lön är det först och främst testare eller testledares lönenivåer. Det första problemet som uppstår är ju att det finns olika typer av testare med olika specifika kunskaper vilket påverkar lönebilden. Samma sak gäller även testledare, att vara en testledare säger i sig inte så mycket, du kan testleda dig själv eller ett projekt med flera testare.

Sedan finns så många olika varianter av testkompetenser, en del testare är oerhört domän specifika samtidigt som andra har bättre kompetens inom tekniker och metoder. Vad som ger mest värde vågar jag inte säga utan det är beroende på kunden och situationen. Det jag vill påpeka är att både arbetsgivare och arbetstagare måste förstå att lönen skiljer sig väldigt mycket beroende på arbetsuppgifter och att det ansvarsområden.

Testare kontra programmerare

När debatten uppstår hamnar man ofta i samma diskussioner, det vill säga, tjänar testare mindre än programmerare om i sådana fall i vilken grad? För mig är det en helt meningslös utgångspunkt, varför då? För att det är två olika yrkesroller och det ger inget att jämföra dessa. Så länge man inte gör liknande arbetsuppgifter så finns det ingen anledning att jämföra löner, även om testare och programmerare sitter bredvid varandra.

Hur ofta sitter ni och jämför er lön med exempelvis ekonomiavdelningen? ekonomiavdelningen är minst lika viktigt för att företaget ska fungera. Ett annat exempel är säljavdelningen, en bra säljavdelning är A och O. Utan en bra säljstrategi kan ni sitta och utveckla utmärkta produkter men det betyder inte automatiskt att ni kommer tjäna några pengar.

Så det vill jag säga med detta stycke är att vi ska sluta jämföra med andra yrkesgrupper och istället fokusera på hur ni kan öka värdet i  testbranschen. För även om jag vet att en del tycker att det är bra nivåer och andra tycker att det är dåliga nivåer kan vi åtminstone komma överrens om att arbeta för att höja nivån successivt allt eftersom.

Tjänar personer i yrkesgruppen test för dåligt?

Ja och nej, och det gäller garanterat alla yrkesgrupper. En del individer har väldigt hög ersättning medan andra säkert kan öka sin ersättning rejält. Däremot betyder det inte att alla som tjänar mindre förtjänar högre lön och vise versa. Vi arbetar inte med välgörenhet utan enligt mig är det främst kompetensen som ska fälla avgörandet. Sedan har vi det problematiska att lön är relativt. För att bestämma hur bra en ersättning är måste du vanligtvis ställa den mot något, och det har vanligtvis gjorts mot programmerares löner.

Du bestämmer inte din egen lön

I slutändan är det marknaden/arbetsgivaren som bestämmer vad du är värd, en arbetare bestämmer inte sin lön utan du kan möjligtvis förhandla upp lönen, men det är fortfarande inte du som fastställer nivån. Pröva gå till din chef och säg att du vill ha 300 000 i månanden som testare, vilket svar kommer du få? Visst är det ett extremt exempel men det jag vill säga är att det inte är den anställda arbetaren som bestämmer sin lönenivå utan det är arbetsgivaren och marknaden.

Kommentera gärna vad ni tycker är en acceptabel lönenivå för de arbete ni utför.

About Jagge

IT - Konsult hos Claremont – Partner, styrelseledamot och bloggare på TestZonen - Styrelseledamot i SAST - Utbildare för Röda korset For more information contact me on linkedin.com/in/jagge