Kommer mitt system att fungera?

Törs jag släppa koden till kunden? Den frågan är det säker många av er som har suttit och funderat över. Du har en bra struktur, i ditt testadministrationsverktyg ser du vet vilka tester som är körda, vilka fel som är hittade och hur mycket tid som är nerplöjt i projektet. Är du duktig så har du även data och synpunkter från kunden.

Frågan som återstår är bara – Kommer ditt system att fungera?

Wasif Afzal från Blekinge Tekniska Högskola [1] har precis doktorerat inom detta ämne. Med avhandlingen Search-based prediction of software quality: evaluations and comparison [2], så har han visat på en hel del mycket intressanta resultat.

Wasifs arbete har i huvudsak varit fokuserat på Test Management och beslutsstöd och det är inom det sistnämnda som jag personligen tycker att det är riktigt intressant.

Han har undersökt hur olika metoder (inklusive mänskliga experter) kan användas för att prediktera hur väl ett system kommer att fungera efter en release. En intressant tvist är han inte försöker prediktera hur många fel som kunden kommer att hitta utan hur tillförlitligt systemet är. En s.k. – Reliability Growth Model (RGM) är kanske ingen direkt nyhet, Alan Wood på IBM skrev om detta redan 1996 [3], men av någon anledning så används denna metodik sparsamt inom programvaruutvecklingen.

Sitter ni med gammal testhistorik som ni känner att ni inte riktigt utnyttjar fullt ut, och är intresserade av hur matematiska algoritmer och statistiska modeller skulle kunna användas för att ta fram bättre beslutsunderlag, så kan jag varmt rekommendera Wasifs avhandling.

Skulle ni få panik när ni upptäcker att er gamla skolmatte börjar bli lite sliten, är det bara att hojta till så översätter jag det gärna över en lunch.

About Lars Forssell

Lars Forssell
Ricksell Innovation

Jag har jobbat i över 15 år med utveckling och upphandling av inbyggda och säkerhetskritiska system för styrning, automation och övervakning. Jag är utbildad flygingenjör från KTH med inriktningen mot både systemteknik och flygteknik. Har erfarenhet av bl.a. Telia, SAAB, Kockums, FMV m.fl. Mitt intresse är att med hjälp av matematik och statistik förbättra kvalitén i programvaror och system. Sedan 2008 driver jag företaget Ricksell Innovation.