Are you an agile tester? Really

Jag läste ett blogginlägg från thought from the test eye där Henrik Andersson bland annat pratar om risken med att testarna i framtiden kommer att förlora sin variation då alla ska tänka likadant, ett exempel är ISTQB certifieringar.

Men det mest intressanta som togs upp i inlägget är Agile och test som jag tänkte spinna vidare med något som funnits i mina tankar det senaste året, det vill säga agil testning.

Det är inte så konstigt att agil testning har blivit ett modeord i kölvattnet av den agila vågen. Själv gillar jag agila principer skarpt dock jag är jag inte blåögd och tycker att allt annat suger.

Men vad menar vi med agil testning, vad är det för något? Jag läser ofta annonser eller uppdragsbeskrivningar där de söker agila testare. Testaren ska då vanligtvis vara insatt i Scrum metodiken och helst arbetat några år i ett Scrum projekt. Testaren ska kunna arbeta nära programmerare i ett Scrum team osv. Ja ni vet säkert vad jag menar.

Men är du en agil testare för att du arbetar i ett ”Scrum” projekt? Om du tittar dig i spegeln och frågar helt ärligt vad som gör dig till en agil testare, vad får du för svar. Är det för att du är anpassningsbar och är bra på att kommunicera med andra team medlemmar? Är det för att du har programmeringskunskaper?

På konferenser, utbildningar, Open space möten eller andra diverse tillställningar där man pratar agilt och test hamnar diskussionen oftast i samma hjulspår. Testautomatisering, modellbaserad testning, utforskande test, par testning, SBTM… känner ni igen er? Är detta agil testning? Eller är det bara en rad olika tekniker för att testa en produkt?

Tolka mig inte fel, jag är inte i på något sätt imot agil testning, det är bara det att jag inte vet vad det är och jag har inte heller fått något bra svar av någon vad det innebär. Helt ärligt tror jag ingen vet vad agil testning är för något av den enkla anledningen att vi alla lägger in egna värderingar i begreppet. Och det är variationen som gör det så underbart men samtidigt gör det så lömskt.

Jag kan hålla med Henrik att agil testning tenderar att vara programmerare som har ett testfokus, men är det något fel? Det tycker inte jag utan proaktivt arbete handlar om att förhindra att fel kan uppstå, inte att testa bort dem. Men är det vad vi ”testare” menar med begreppet? Är agila testare programmerare med testfokus? Troligtvis inte.

För all del, fortsätt gärna att kalla er för agila testare men tänk gärna efter en extra gång vad det innebär för er.

Blogginlägg från thoughts from the test eye

Do we all want black coffee

/En agil testare eller något

About Jagge

IT - Konsult hos Claremont – Partner, styrelseledamot och bloggare på TestZonen - Styrelseledamot i SAST - Utbildare för Röda korset For more information contact me on linkedin.com/in/jagge