IE är fortfarande kungen på TestZonen

Det har varit ett frontalangrepp på Internet Explorer sedan Microsoft lyckades att ta över browser marknaden med Netscape som största offer. Mozilla, Chrome, Safari,Opera mfl har i många fall erbjudit en bättre och trevligare browserupplevelse men det kvittar då IE står stången bi, mycket tack vare att IT-avdelningarna ute på företagen mest sysslar med att skydda sin egen verkstad mer än att ge sina användare en bra browser.

Jag märker när jag är ute hos mina kunder att IE6 fortfarande har en alldeles för hög användning, detta för att man har utvecklat egna applikationer som är alldeles för hårt knytet till IE6. Inte ens Microsoft vill supporta IE6 längre utan vill så fort som möjligt få upp sina kunder på sitt flaggskepp IE9.

Jag kikade lite på vår statistik här på TestZonen och den förtäljer följande:

1. Internet Explorer 51%
2. Firefox 20%
3. Chrome 18%
4. Safari 8%
5. Opera 3%

Kort sagt, Internet Explorer är fortfarande ditt val med mer än hälften av alla våra användare som besöker oss via den. Går vi sedan in på vilken version av Internet Explorer som används så är det ganska trevlig läsning:

9.0 3%
8.0 60%
7.0 35%
6.0 2%

Användarbasen är helt klart i en transition mellan version 8 och 9 med ett fåtal som sitter på den bedrövliga 6.0.

Jämförs våra siffror mot t.ex. http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp så är IE nästan dubbelt så mycket använd hos oss. Det skall bli kul att ta ut statistiken senare och se om vi följer den globala trenden.

Varför skiljer sig TestZonens data mot den generella bilden. Jo, jag tror att TestZonen är en portal som man främst går in och besöker under arbetstid för att få inspiration och information om testbranschen i Sverige och på många ställen så har IT-avdelningen bestämt att det är IE som gäller.

Varför är detta intressant att veta? Det hela är mycket enkelt, det gäller att veta sina användare när man skall testa eller utveckla lösningar. I vårat fall kanske vi ska lägga mer krut på att testa portalen i de olika varianterna av IE istället för att köra på Opera, Safari eller för den delen Chrome.

Så kort sagt, IE är ditt val!

About Bengt

Bengt Augustsson Delägare av QualityMinds AB. Grundare av TestAdvance AB. Grundare av TestZonen.se.Medlem i Styrelsen SAST Väst. Bengt började arbeta med kvalitetssäkring och test 1999 och är specialiserad på testledning,testverktyg, testverktygsutveckling samt testautomatisering.