Den felstavade bloggen!

HEJ!

Detta är mitt första inlägg i just den här bloggen. Bloggen kommer att handla om saker jag funderar på, eller om saker jag upplever i mitt krav och testliv, eller om reaktionerna jag får på mina kurser, eller om den senaste konferensen, eller, eller , eller.En sak kan jag dock utlova, då denna blogg kommer att vara den absolut mest sär skrivna och felstavade av alla bloggar på TestZonen. Jag är nämligen dyslektiker, dessutom så gillar jag inte att granska det jag själv har skrivit. Så Ni får leva med lite skönhetsmissar här och var.

Apropå att granska. Måste man tycka det är kul att granska dokument bara för att man är en erfaren testare? Jag tycker det är dödens tråkigt att granska dokument på ett formellt sätt. Jag inser vikten av sådana granskningar och propagerar starkt för dem, men jag tycker de är dödens tråkiga.

Missförstå mig rätt nu. Jag gillar att granska krav med syftet att hitta logiska fel, inkonsekvens, dåliga lösningar, taskig design m.m. Jag älskar att sedan diskutera fram bra lösningar och teststrategier utifrån de granskade kraven. Men att delta på ett granskningsmöte där det stora flertalet lyfter upp stavfel, fel på versionsnummer, fel dokumentmal m.m.  det gör mig bara gråhårig. Varför ser inte sådana människor det väsentliga bakom de kosmetiska felen?

Det jag gillar allra mest är att de som anmärker på stavfel så gott som alltid utbrister i ett “Jag kan inte fokusera på innehållet när det finns stavfel” . Nähä det kan du inte, brukar jag tänka då, men som testare kan du då fokusera på om applikationen bidar till verksamhetsnyttan , även om det råkar vara ett stavfel i GUIet?

Nu skall jag vara rättvis och tillägga att jag även jobbat med många, många som ser och noterar alla stavfel, för att säkerställa att de blir åtgärdade. När de väl har gjort det så kan de gå vidare och titta på väsentligheterna. Det är även dessa personerna med denna förmåga att fokusera om som enligt mitt tycke brukar vara de bästa testarna. Ni vet vilka ni är……jag beundrar Er!

About Jonas

Jonas Hermansson VD, Krav och testnörd på Inceptive Stockholm Grundare av TestZonen.se. Tidigare medlem i Styrelsen SAST. Medlem i Styrelsen DSDM konsortiet. Jonas började arbeta med kvalitetssäkring och test 1994 och är specialiserad på testorganisation, testprocess och testverktyg. Han har bland annat arbetat som testledare, testchef, testautomatiserare, lärare och mentor samt med krav och verktygsupphandling.