En agil testare är en utvecklare

Agila metoder diskuterar och fokuserar väldigt mycket på teamet och vikten av att skapa högeffektiva team med allt vad det innebär. Själv har jag en liten förkärlek för gruppdynamik och hur människor interagerar med varandra, kanske är det därför jag gillar de agila principerna.

Vilken agil metod ”vet att vissa inte vill kalla det för metoder” du arbetare efter eller om du själv har skapat en genom att addera ihop diverse intressanta grundprinciper ligger mycket fokus på kommunikation och samarbete mellan individer och team.

Teamet utvecklare en produkt tillsammans, personer i teamet är viktiga för slutprodukten. Jag anser därför att man ska ändra benämningarna i det vardagliga talet på team medlemmarna.

Det är viktigt att förstå att en testare inte bara testar, det är mycket andra saker som ingår i det dagliga arbetet, och detsamma gäller för programmerare. I de agila metoderna förespråkar man att teamet tillsammans utvecklar produkten, hur kan man då vara en utvecklare?

Janet Gregory and Lisa Crispin diskutera just detta i boken Agile Testing: A Practical Guide for Testers and Agile Teams som jag för övrigt rekommenderar alla att läsa.

Vad menar jag då med att en agil testare är en utvecklare?

Arbetar du i ett utvecklingsteam som följer de agila principerna så har ni ett gemensamt ansvar och utvecklar tillsammans, utveckling behöver nödvändigtvis inte innebära att skriva kod utan alla i ett agilt team är med och utvecklar.

Att komma ur gamla hjulspår är inte lätt men börja med att läsa Agile Testing: A Practical Guide for Testers and Agile Teams.

/Jagge

About Jagge

IT - Konsult hos Claremont – Partner, styrelseledamot och bloggare på TestZonen - Styrelseledamot i SAST - Utbildare för Röda korset For more information contact me on linkedin.com/in/jagge