Att ge är stort

Så här i juletider passar det bra med en uppmaning om att ge till andra. Många vill ha men inte lika många är villiga att själv dela med sig.

Jag har haft en hel del spännande diskussioner om test med min gode vän och kollega Pablo Garcia. Det har gett mig perspektiv på hur andra ser på test. Vi är inte alltid överens om vad som är bäst men diskussionerna i sig har ändå gett mycket till oss båda tror jag. Men det viktigaste jag har fått från Pablo är insikten om att det är viktigt att vara generös mot sina vänner och kollegor. Det finns alltid en ledig sängplats när jag besöker Stockholm och otaliga är de tillfällen där jag blivit bjuden på middag och vin. Jag gör mitt bästa att i min tur bjuda igen både till Pablo och till mina andra vänner och kollegor. Det är en viktig del för att skapa ett stort nätverk och ger mig dessutom en känsla av tillfredsställelse. Framförallt så bidrar det till att sprida kunskap och öka samarbetet både inom och utanför nationsgränserna.

Alla de som bloggar om sina erfarenheter, administrerar testzonen och andra sajter och ställer upp som talare på konferenser ger av sin tid och sina erfarenheter är värda en klapp på axeln. Utan alla dessa människor skulle framstegen vara färre och långsammare vågar jag påstå. Det är ändå relativt få testare som orkar med att ge den extra tid det tar att förbereda en presentation, spendera en eller flera dagar på en konferens utan ersättning och stå inför en publik på kanske flera hundra personer. Ju fler som är villiga att ge, desto fler bra talare får vi se!

Av de enskilda testarna vill jag framhäva att James Bach är en väldigt generös person. Till mig och många andra har han delat med sig av kursmaterial, övningar, exempelprogram och just nu gratis coachning via webben! Vill du ha material sa han för flera år sedan – här får du allt jag har skrivit om test kopierat till din hårddisk. Jämför de med de talare och kurshållare som tror att deras powerpoint är så mycket värda att de inte är villiga att dela med sig av dem. Resultatet blir ofta det motsatta – den som ger mest tjänar mest själv i längden. Utifrån denna lärdom beslutade jag mig tidigare i år för att lägga ut min egen testbok för gratis nerladdning på testzonen. Kanske säljer jag färre böcker på kort sikt men i längden kan jag vinna fler vänner och kanske få ge en extra kurs. Det som känns extra bra är att jag delar med mig av det jag kan så att fler svenska testare kan bli ännu bättre vilket i sin tur bidrar positivt att Sverige kan bli starkare som IT-nation.

Detta är både beröm till de som redan idag delar med sig och en uppmaning till fler att ge. Skriv fler och bättre inlägg på testzonen och era egna bloggar. Ta ett steg utanför komfortzonen och håll ett föredrag. Blir det bra är SAST säkert intresserade av att höra mer.

God Jul & Ett gott nytt år av ökat givande

About Torbjörn Ryber

Torbjörn Ryber
Grundare Fearless Consulting

Problemlösare, testare, egen företagare. Arbetat inom IT sedan 1995 efter fem års studier till civilingenjör i datateknik. Numera konsult, föreläsare, kursarrangör och åsiktsmaskin. Gillar the Context-driven school of testing.