Fyra saker om gör dig mer framgångsrik

Listan på saker man kan göra för att bli framgångsrik kan vara lång; lär dig nya tekniker och processer, gå kurser och åk på konferenser, läs bloggar, böcker och artiklar, samla idéer, skapa ett nätverk med framgångsrika människor, studera framgångsrika människor, sätt upp en vision och mål etc. Jag och många andra försöker desperat att göra alla dessa saker och så klart samtidigt. Förutom mitt arbete och karriär består mitt liv även utav en familj, husdjur, ett hus, vänner och fritidsintressen. Jag misstänker att ni redan förstår vart jag är på väg. Alla sakerna här ovan är väldigt bra om man vill bli framgångsrik och man måste ju börja med att göra dom. Det finns en hel uppsjö med sådana listor så jag behöver inte skriva ytterligare en. Efter det att man gjort dessa saker ett tag är det dags att byta till en annan lista och spendera din tid på andra saker. Detta är min lista:

1. Sluta lära dig nya saker.

Det finns alltid nya tekniker, verktyg, metoder och processer att lära sig men du kommer aldrig lära dig dom i grunden om du inte praktiserar dom. Välj en (1), som du tror kan passa dig/ditt team/ditt system/din organisation och prova den. Om du märker att den inte funkar av någon anledning, sluta och byt till en annan. Se dock till att du förstår och kommer ihåg varför den inte funkade. Om den funkar, grattis! Du har precis blivit framgångsrik med den nya tekniken/verktyget/metoden/processen.

2. Sluta gå på kurser och konferenser. Sluta läsa bloggar, böcker och artiklar.

Det finns många kurser och utbudet av konferenser är stort och de flesta av dom är väldigt inspirerande och värdefulla. Det finns enormt mycket bra bloggar, böcker och artiklar. Du blir definitivt inspirerad, får nya idéer och lär dig nya saker. Men det tar aldrig slut. Du kommer aldrig hinna läsa allt som är värt att läsa och du kommer inte komma ihåg alla dina bra idéer eller hur man nu gjorde saker på bästa sätt. Så fort du känner att du blir inspirerad och har fått en idé som du vill göra något av, sluta då läsa/lyssna och genomför din idé istället. Låt inspirationen lyfta dig ge energi så länge den är färsk (inspiration är en färskvara). Du kommer aldrig bli framgångsrik genom att lära dig nya saker och läsa om dom, du blir framgångsrik genom att göra saker.

3. Sluta hänga med framgångsrika personer och observera vad dom gör.

Framgångsrika personer kan absolut hjälpa dig att bli framgångsrik. Dom kan ge dig idéer, nya kontakter och du kan ju se med dina egna ögon hur framgångsrika personer gör. Men jag är ledsen, även detta är inte tillräckligt. Du måste göra samma saker som dom gör. Det räcker inte med att ha framgångsrika personer i sitt nätverk, du behöver bli en del av de framgångsrika personernas nätverk. Nöj dig inte med att observera, utan börja agera och betee dig som dom. Ibland kan detta vara stora och svåra förändringar, det kan vara allt från kläder till hur man kommunicerar med folk (både i tal men även kroppsspråk) på olika sätt. Det kan vara svårt och kräver mycket övning. Så välj en (1) sak du vill förändra och öva på den tills förändringen är ordentligt rotad. När du är färdig med en sak är du ett steg närmare att bli en framgångsrik person!

4. Sluta skapa visioner och mål.

När du har en vision och ett mål, sluta! Det är lätt att vilja massor av olika saker på en gång men om du siktar på att skriva ner alla på en gång kommer det bli för mycket. När du tillslut är färdig med att pränta ner det sista målet, är det första eventuellt redan gammalt och inaktuellt. Vad som kanske är viktigare att göra, än att skriva ner alla sina mål, är att skriva ner vad du behöver göra för att nå upp till dina mål. Jag är ledsen men även om du kommit så långt är du inte i hamn. För att du ska kunna uppleva din vision och dina mål måste du göra alla saker på din lista. Rulla upp ärmarna och gör dom! Om det känns överväldigande, titta inte på hela listan, utan bara den första punkten och se till att den blir gjord. Långsamt kommer du ta ett steg i taget mot din framgång, dina mål och din vision!

 

Vi lever i en värld med informationsöverflöd, där en karriär är något som de flesta sträva efter. Samtidigt är livskvalité och familj viktigare än någonsin. Jag ser ideligen folk runtomkring mig som jobbar oerhört hårt för att kunna allt och göra allt men som misslyckas (anser dom). Det slutar ofta med att de blir nedstämda och stressade om de alls lyckas hålla sig ifrån att bli utbrända. I många fall anser jag att det är en väldigt bra idé att spendera tid på färre saker och se till att de blir gjorda. Man lär sig mer och det kommer helt klart kännas bra att se alla saker man gjort (och inte dom man inte gjort än).

Ja, jag syftar inte på alla andra här… jag syftar även på mig själv. Jag har helt klart många värdefulla läxor att lära mig själv.

 

Lycka till med att få saker gjort!

 

About Linda Hoff

Linda Hoff Test lead Blackberry. Har jobbat med test sen 2001, just nu på Blackberry (fd. TAT) i Malmö och bosatt strax norr om Lund. Jag är bl.a. ISEB-certifierad, utbildad TPI-utredare och certifierad Scrum master. Jag har stort intresse för hur man kan plocka det bästa ur alla olika metoder, tekniker och angreppssätt för att få fram en optimal mix.