Testledare ska inte vara blyga

Stora företag och stora projekt brukar ha speciella avdelningar eller personer som arbetar i roller som Risk Manager och QA där man ger stöd till projektens risk och QA hantering. Där kan man göra audits på alla delar av krav- utvecklings och testprocessen. Vi pratar ofta om att vi ska bygga in kvalitet i de system vi bygger och att det inte är en persons ansvar utan alla personers ansvar. Det är lätt att säga men svårt att förverkliga.

Jag har sett många testledare som i sin testplan beskrivit sina acceptanskriteria för att starta sin system eller acceptanstest. Men att tro att detta räcker för att få bra fungerande leverans till sin testmiljö är naivt. Testledare ska planera för vad, hur, vem, var och med vad testen ska utföras. Men lika viktigt att sätta på sig QA hatten och se till att kravhanteringen blir bra och att utvecklarna förstår kraven och gör sin enhetstest (Unit Test) så bra som möjligt. Hjälp till att lösa utvecklarnas ständiga klagan på brist på testdata och testmiljöer, gör de som testautomatiserar och prestandatestar till hjältar.

Min uppmaning till alla testledare är att vara proaktiv och minska antalet fel i system-, acceptanstest och produktion genom att kliva utanför sin “box” och verka som QA mot hela projektet. I USA talar man ofta om Quality Engineer och Quality people där man pratar om testare så se till att i era organisationsrutor skriva QA/Test.

About Leif Bälter

Leif Bälter Leif började på 70-talet som utvecklare och har haft de flesta IT roller men sista 20 åren oftast Projektledare/Testledare i flera branscher hos Cap Gemini och Sogeti fram till 2008. Sedan AddQ Consulting. Effektiva testprocesser och verktyg i symbios med beställare, kravansvariga och utvecklare är ett område som han brinner för.