RTF – agilt mätvärde

Hur kan man veta om man arbetar agilt? Det är svårt att hitta olika mätvärden som man kan använda för att försöka få en hint om man arbetar mer eller mindre agilt. Jag brukar försöka använda RTF – Running Tested Features för få en hint om hur arbetet fortlöper.

Nu ska ni inte tro att detta är en vattentätt metod utan bara en av olika varianter man kan använda. RTF beskrivs av Ron Jeffries på hans blogg, där kan ni läsa lite mer utförligt om metoden RTF.

Vad menas med Running Tested Features?

Running: Detta betyder att funktionen leveraras som integrerad produkt

Tested: betyder att funktionen ska ha testats utifrån de krav som ställts

Features: Det ska vara en funktioner, dvs inga tekniska ändringar som att uppgradera databasen etc.

Det ska alltså vara en funktion som har testats och kan leverasas som en integrerad produkt. Genom att mäta detta kommer du kunna få ut en jämn stigande kurva. Kurvan ska starta tidigt efter projektstart och öka linjärt under hela projektet. Är det många hack i kurvan leveraras inte funktioner i ett kontinuerligt flöde.

Om kurvan börjar stiga sent ”efter flera veckor” i projektet är det en fingervisning på att ni är fel ute. Kurvan ska börja starta tidigt då mjukvara ska leveraras i kontinuerligt med korta ledtider. Är det mycket kravarbete tidigt och sedan en fas med utveckling och sist test så kommer kurvan först vara platt för att sedan öka väldigt mycket på slutet. Det brukar kunna påvisa en vattenfallsmodell i projektet.

Enligt Ron Jeffris krävs det ett agilt arbetssätt för att uppnå en bra RTF kurva.

Läs gärna mer om RTF HÄR

Kom med synpunkter och andra bra mätvärden på agilitet.

/Jagge

About Jagge

IT - Konsult hos Claremont – Partner, styrelseledamot och bloggare på TestZonen - Styrelseledamot i SAST - Utbildare för Röda korset For more information contact me on linkedin.com/in/jagge