Det handlar om miljön – testmiljön

En gång i tiden, före millenniumskiftet så hade jag en testuppgift att testa år 2000 tester på mjukvaran. Vi hade brist på testmiljöer, så testerna utfördes på våra vanliga kontors pc’s som var praxis hos detta företag. Testmiljön var alltså inte helt kontrollerad. År 2000 testerna på applikationen var mycket enkel att utföra, det vara bara att installera programmen och ändra klockan till precis innan år 2000 för att se att när klockan passerade millenniet.  Programvaran passerade testet utan problem. Det var bara en liten miss som gjordes.

Vid ett av testerna så startade jag min outlook för att läsa mail. TJOFF!

Varenda möteskallelse som var av karaktären återkommande ploppade fram på skärmen. Det var säkerligen över hundra stycken dialoger som åkte upp på skärmen.  Jag vet inte hur många möten som jag missade det året tack vare att jag tryckte bort möteskallelserna, men det var säkerligen ett antal. Kalendern är min bästa vän i vissa lägen.

I vissa organisationer så har man kommit långt, men scenariot där man testar på sin officemaskin förekommer fortfarande hos en del. Det finns idag enkla medel som inte kostar speciellt mycket om man tänker till för detta low-end segment. Det heter virtualisering. Att installera en VMWare går fort och gör att man helt plötsligt har en väldigt fin konfiguerbar miljö att testa på.

Det senaste som har hänt är molnet och bl.a. Amazons EC2 tjänst, där man kan sitta med en väldigt enkel klient och ha en skalningsbar server med bara några klick. En del av de problem som finns med att få tag i testmiljöer kan vara ett minne blott. Molnet och virtualiseringen är bara i sin linda, jag ser med spänning fram emot utvecklingen i detta område.

För större organisationer så har man oftast avdelningar som sköter det hela med bokningssystem. Där du kan få mer eller mindre det du begär (för en kostnad och du blir låst i tid). I de organisationerna så sitter man med massor med möjligheter men också stora kostnader. Frågan är om det inte kommer att flyttas till molntjänster där man betalar för just det man använder och inte ett öre mer. Det är trenden som jag ser på lite längre sikt. Vissa kommer dock att fortsätta ha koll på sin miljö men även hos dem så är trenden virtualisering på något sätt.

Den stora problemet är tillit idag när det gäller både virtualisering och moln. På senare år har virtualiseringen blivit accepterad som testmiljö och produktionsmiljö. Nu väntar vi på att röken ska skingras för även molntjänsterna, för det är en av de mest spännande möjligheterna som har öppnas på år och dagar, om virtualiseringen gjorde det enklare för att få upp nya miljöer snabbt så gör molnet det hela ännu billigare.  Speciellt för de organisationer där man “snålar” in på en riktig kontrollerad testmiljö.

Läs gärna också Jonas Hermanssons artikel om molntjänster som går in lite djupare om de olika tjänster som finns.

About Bengt

Bengt Augustsson Delägare av QualityMinds AB. Grundare av TestAdvance AB. Grundare av TestZonen.se.Medlem i Styrelsen SAST Väst. Bengt började arbeta med kvalitetssäkring och test 1999 och är specialiserad på testledning,testverktyg, testverktygsutveckling samt testautomatisering.