Planning poker med ”T-shirt” storlekar

Jag har testat en blandning av två olika estimeringstekniker eller estimeringstillvägagångssätt. Jag behöver ju inte påpeka svårigheten med att estimera, för det vet vi alla om.

Det jag gillar med planning poker är att man använder sig av olika storheter istället för timmar som är det vanliga. En annan fördel är att man får en möjligethet att diskutera fram ett estimat.

Jag läste tidigare en artikel om att ”experter” ofta estimerar genom att säga ett intervall, exempelvis så kommer det att ta 10-15 timmar att testa. Detta tycker jag är svårt i planning poker, men jag har säkert missat något.

Jag har istället prövat T-shirt modellen och den ger en del fördelar. Framförallt är det enkelt att använda allmänna termer, alla har handlat kläder och vet att M är större än S. Så därför testade jag att byta ut story points på planning poker korten och använde istället storlekarna S, M, L och XL. Här kan du ju så klart lägga till flera ”storlekar” om det skulle behövas.

Eftersom många projekt planerar resurser i tid och timmar så har jag valt att sätta fasta interval på storlekarna.

  1. S = 4-8 timmar, då jag anser att inget tar mindre än 4 timmar om man ska lägga till admin, avvikelser releasehantering osv.
  2. M = 8-16 timmar
  3. L = 16 -32 timmar, här kan det även vara önskvärt att bryta ner till mindre aktiviteter
  4. XL = 40+ Här är det såklart väldigt viktigt att försöka bryta ner till mindre aktiviteter.
  5. Vidare använder jag kortet med ? ifall underlaget är för lite för att göra ett bra estimat. Och även Kaffekortet är viktigt att ha ifall teamet känner att det är dags att sträcka på sig.

Nu kan man snabbt lägga ett estimat om motsvarar ett interval som även projektledaren kan omvandla till timmar och kostnad om det skulle behövas. Vi får även timmar men vi kan även tydligt se hur olika aktiviteter står sig mot varandra.

Jag skulle mer än gärna få lite mer tips på hur man kan estimera, få teamet att estimera, bli bättre på att estimera osv.

GOD JUL

/Jagge

About Jagge

IT - Konsult hos Claremont – Partner, styrelseledamot och bloggare på TestZonen - Styrelseledamot i SAST - Utbildare för Röda korset For more information contact me on linkedin.com/in/jagge