Samarbete mellan industrin och forskarvärlden genom SWELL

SWELL (www.swell.se) står för Swedish Verification & Validation Excellence och är ett forskarnätverk där fyra av Sveriges största universitet tillsammans med ett tiotal industriföretag diskuterar testrelaterade ämnen. Jag ingår i detta nätverk eftersom jag anser att vi har mycket att vinna om vi hjälps åt. För även om jag är en mycket jordnära och praktiskt lagd testkonsult funderar jag mycket på vad jag har för belägg i mina åsikter och känningar i ryggmärgen. När det handlar om teorier, belägg och källkritik så är det lite av forskarvärldens hemmaplan. Därför älskar jag att diskutera praktiska testproblem med forskarvärlden för att testa mina teorier mot deras modell av verkligheten.

Ett praktiskt exempel på vad min närvaro i SWELL har resulterat i är ett examensarbete av Marium Zulfiqar och Ammad Naseer via handledning av Robert Feldt vid BTH i Ronneby. Examensarbetet syftar till att reda ut begreppen kring Utforskande test (Exploratory testing) och i synnerhet dess positiva/negativa sidor samt hur det används i industrin. Examensarbetet har bedrivits genom kvalitativa intervjuer hos oss på Sogeti i Lund samt ute hos våra kunder. Nu vill vi erbjuda er att bidra till detta spännande forskningsprojekt genom att svara på denna webenkät:

http://www.surveymonkey.com/s/VX8XY32

Var med och gör din röst hörd! Denna enkät äett enkelt sätt för alla att bidra med just er specifika syn på utforskande test. Resultatet går direkt till examensarbetarna och utgör en kvantitativ grund för deras forskning.

Uppsatsen ska vara färdig i slutet av januari, så vänta inte, svara på enkäten redan NU! Självklart kommer framtida resultat att redovisas på testzonen.se!

About fredrik_scheja

Fredrik Scheja
Sogeti

5+ års erfarenhet av mjukvarutest som profession, men totalt 30+ års generell testerfarenhet genom livet. Testkonsult hos Sogeti med extra ansvar för utveckling av testområdet inom Sogeti Center of Test Excellence i Lund.
Fredrik började arbeta med test 2003 och är specialiserad på kombinationen mellan strukturerade testprocesser, såsom TMap, tillsammans med utforskande test, agil utveckling samt testarens yrkesroll.