Mera testidéer!

Jag gillar testidéer, och då tänker jag på idéer om något att testa, sätt att utmana programmet för att undersöka vad som händer.
När jag är med och testar något så vill jag att det ska finnas så många testidéer att man måste välja ut de man tror är bäst.
Och de allra bästa testidéerna har man troligen i slutet av projektet när man vet mest, så man måste vara beredd att ändra testerna under resans gång.

Så hur ska man få till detta? Det är ju sällan man är en ensam testare med ett felfritt minne; och man har ju inte tid att skriva testfall för allting, speciellt inte om en del kommer slängas och ändras.

Ett gyllene verktyg är att dokumentera sina testidéer med en kortfattad mening. Då kan man dela med sig bland testarna, man kan ge och få tips av utvecklarna, och det finns till och med en rimlig chans att övriga intressenter läser och förstår mer om testningen.
Man kan anpassa granulariteten för att öka läsbarheten; för ett projekt kanske man skriver “försök med allehanda giltiga och ogiltiga inloggningar”, medan det en annan gång blir tjugo testidéer kring samma områden (normala bokstäver, Unicode, strängar som betyder annat, raderade konton, ändrade lösenord, felmeddelanden, säkerhet, gränssnitt o.s.v.) Testningen som utförs kanske blir samma ändå, eller bestäms mer av tillgänglig tid eller vad testaren tror är viktigast. Det beror också på om man skriver mer detaljerade testfall av de bästa testidéerna, eller om de används i scenarier eller som inspiration till ad hoc-testning, eller på ett annat, ännu bättre sätt.
En testidé kan vara essensen av ett eller flera testfall (försök installera programmet på en nätverksenhet), en ingång mot ett område (undersök beteendet vid många uppgraderingar och avinstallationer), en aktivitet (fråga utvecklarna vilka enhetstester de inte hann skriva), eller något helt annat (undvik musen under en arbetsdag); det viktiga är att testidéerna hjälper dig att ta fam den viktigaste informationen om produkten.

Jag hinner inte gå in på detaljer om hur man genererar alla testidéer, men jag tror att man använder sig av det svåröversatta “test idea triggers”, vilket innebär att man kastar loss sin erfarenhet, kunskap och kreativitet utifrån saker som specar, buggar, tester, prototyper, testtekniker, kunder, konkurrenter, kvalitetsattribut, modeller, heuristics, analogier, verktyg, samtal m.m.
Jag tror inte generella testidéer är speciellt lysande, däremot tror jag att man på ett företag kan ha återkommande “test idea triggers”, exempelvis är det på vårt företag alltid gångbart att tänka “delete”.

Jag skulle väldigt gärna höra från fler som använder liknande metoder; jag är säker på att det finns, RUP har ”test idea list” och ISTQB har ”test condition”, och nog går ni väl utanför de explicita kraven?

About Rikard Edgren

Rikard Edgren Qamcom Research & Technology Började med testning 1998 (svenska Outlook 2000) som ett steg på vägen mot att bli programmerare, och blev kvar i det roligaste och mest kreativa yrket. Humanistisk utbildning, fr.a. filosofi och musikvetenskap. Jobbar som testexpert på Qamcom Karlstad, innan dess 11 år med ett interaktivt visualiseringsprogram (TIBCO Spotfire), skriver på bloggen www.thetesteye.com, talar ibland på EuroSTAR. Författare till The Little Black Book on Test Design.