Testplanen – överskattad eller inte?

I en strukturerad testorienterad organisation så är testplanen ofta något av dokumentet som inte får misslyckas. Många sätter för stor tilltro till planen som skall styra arbetet månader, ja i vissa fall år framöver. Du skall ha identifierat risker, luckor och framförallt kunnat lura ut hur lång tid hela arbetet skall ta.

Och det är här problematiken kommer in. Som vanligt är det arbetet med själva planen som är viktigare än själva dokumentet. Det är nämligen högst svårt och lurigt att se in i framtiden, speciellt när det gäller tiden som skall gå åt. Det är en svår balansgång att lägga tid på att försöka estimera tidsåtgången i ett större projekt och att inte göra det. Risken att misslyckas är stor, näst intill säker. Nu tänker du, ja det är ju bara en plan, såklart kan man inte veta allt från början. Men det som skrivs ner i just testplanen brukar projektledare och andra beställare ta för den maximala tiden som du får. Du har alltså “commit:at” dig i praktiken i en tidpunkt när du vet som minst.

Det finns ett ordspråk som säger: “Han planerade sin dag, sin vecka, sitt år , ja hela sin framtid. Men så kom livet emellan“.

Jag tycker en testplan hellre skall fokusera på typer av test, typer av kompetens och en grov plan vad för miljö som behövs. Att stå en tid in i projektet och komma på att vi behöver en server av typ X som tar minst ett par veckor att beställa och sätta upp kan få vilken testledare som helst att slänga in handduken och sätta sig i stupstocken.

Testplanen för att lyckas måste uppdateras under hela resan, du vet mer under tiden och eftersom nya förutsättningar kommer så är det bättre att ta dem i beaktning och styra om. I nästan alla projekt som jag har varit med i så skrivs testplanen en gång och är det dokumentet som läses minst men ändå när allt dras till sin spets är det som är har högst förväntning på sig.

Det viktigaste kapitlet förutom identifikation av testmiljö och kompetens är helt klart hur man har tänkt att se utmaningen, för allt testarbete kan liknas med ett problem, en utmaning som skall lösas och utföras. Taktiken “läs approachen” är det som jag försöker alltid förankra. Man kan göra allt på tusentals sätt och det är acceptans att denna taktiken är en lämplig ide som är det högst intressanta i en testplan. Att förklara varför just denna strategi är vald för just detta projekts utmaning är nyckeln till framgång. Saknas detta så dra i nödbromsen – risken är stor att problemet eller utmaningen om man vill är inte riktigt förstått eller genomtänkt.

Många gånger vill man ha in hängslen och livremmar. Att ha något att skylla på när planen fallerar (och den kommer att fallera – det är med i definitionen på en plan). Avsnitt såsom milstolpar och processer om t.ex. ingående kvalitet är för dålig. Problemet är ganska ofta att de processer som man vill ha med ofta inte är förankrade i organisationen. Det saknas oftast rutiner att vad händer om utvecklingen är sen när du har X dagar på dig för acceptanstest eller lasttest där man har hyrt in sig i en specifik testmiljö. Startvillkoren är oftast för snällt tilltagen och oftast får man sätta igång även om startvillkoren inte har uppnåtts.

Problematiken bygger på att testplanen bygger på en massa andra planer, där var och en av de planerna har en massa inbyggda risker “eftersom en av definitionerna på en plan är att den misslyckas eftersom den är en plan”.  Detta bör man ha i åtanke när man planerar.

Till sist, är testplanen överskattad? Svaret är som ni kanske förstår både ja och nej. Planeringen är nyckeln för att lyckas, att identifiera nycklar och beredda vägen för en lyckad testinsats. Men, tilltron att det skall bli vad planen säger är för stor, speciellt bland de som kräver att det skall skrivas en plan. Inte sällan får man höra “ni har ju skrivit det i testplanen”. Motmedlet är att världen är för komplicerad att beskrivas i en plan, därav är det en plan. Jag hade gärna kallat testplanen för testtaktiken eller teststrategin istället. Det säger mer om syftet än just ordet plan.

Tags:

About Bengt

Bengt Augustsson Delägare av QualityMinds AB. Grundare av TestAdvance AB. Grundare av TestZonen.se.Medlem i Styrelsen SAST Väst. Bengt började arbeta med kvalitetssäkring och test 1999 och är specialiserad på testledning,testverktyg, testverktygsutveckling samt testautomatisering.