2 personer + 2 timmar => 15 buggar

2 personer + 2 timmar => 15 buggar

Jag har provat lite olika sätt att genomföra “testdagar” eller riktigt fokuserade testsessioner. Den gemensamma nämnaren har varit att testningen ska vara väldigt fokuserad under en kortare tidsperiod. Administration och planering ska vara ett minimum och buggrapporterna är oftast tillräcklig dokumentation efter att själva testningen är gjord. Förväntningarna är vanligen att man ska hitta många buggar som den vanliga, ofta kanske kravbaserad testning med få möjligheter till utforskande testning, brukar hitta. Men låt oss lämna detta nu… vad jag vill skriva om är att jag börjar hitta ett sätt att göra denna typ av testning som jag verkligen gillar.

I mitt exempel visar jag hur jag och en annan person (en projektledare) gjorden en sån här testsession. Vi testade en applikation, tillgänglig för både Android och Iphone, som jag knappt visste något om alls. Låt oss kalla appen för ”AppX”. Nedan kommer jag visa vad vi gjorde men jag har ändrat lite för att anonymisera applikationen.

Vi spenderade totalt 2 timmar fördelat enligt följande:

  • 15 min testplanering
  • 1 h 25 min testning
  • 20 min testrapportering

Målet var att testa så mycket som möjligt och att hitta så många kritiska buggar som möjligt. All testning skulle visualiseras i största möjliga mån med testloggar, anteckningar, bilder etc.

Resultatet blev 15 nya buggar och såhär såg det ut:

bord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad vi gjorde?

mindmap1

 

 

 

 

 

 

 

 

Med en mind map som denna kan man ganska snabbt få en överblick över vad man testat och inte. Man kan minimera vissa områden för att dölja detaljer men informationen finns där om man är intresserad. Om man använder symboler kan man dessutom snabbt se om det är mycket grönt (passed) eller rött (failed) och på så sätt snabbt få ett hum om kvalitén. Det går dessutom väldigt fort att göra dessa bilder. En kort mening eller endast ett ord behövs för att beskriva vad man testat. Det kan dock behövas lite övning innan man hittar sitt sätt att göra mind maps och vilken detaljnivå man vill lägga sig på. Men när man väl fått in knycken kan det vara otroligt kraftfullt.

Ytterligare en fördel med dessa mind maps är att det går att använda genom hela testcykeln. Vi använde t.ex. denna mind map som underlag för testplaneringen, testexekveringen (för att hålla reda på vem som gjort vad och för att ta anteckningar) samt testrapporteringen. Denna mind map och 15 felrapporter var vad vi lämnade ifrån oss efter avslutad testsession.

Vilka symboler använde vi oss av?

mindmap2

 

 

 

 

 

 

Jag gillar verkligen detta sätt att arbeta. Det ger en hel del och är kul, varför inte prova det du också?!?

 

About Linda Hoff

Linda Hoff Test lead Blackberry. Har jobbat med test sen 2001, just nu på Blackberry (fd. TAT) i Malmö och bosatt strax norr om Lund. Jag är bl.a. ISEB-certifierad, utbildad TPI-utredare och certifierad Scrum master. Jag har stort intresse för hur man kan plocka det bästa ur alla olika metoder, tekniker och angreppssätt för att få fram en optimal mix.