Acceptanstest är (inte) som att sparka på däck!

Acceptanstest är hett!

Efter år av att bara vara någonting som genomfördes pliktskyldigt, mestadels av folk som inte ville, inte kunde, inte hade rätt kompetens och som inte fick rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb.  Jag skall på en gång erkänna att det finns superduktiga acceptanstestledare och acceptanstestare som jag inspireras mycket av.  Det är inte er jag menar (Ni vet vilka ni är), utan den stora breda massan av de acceptanstestare jag stött på ute hos våra under.

spraka

Nu håller det dock på att hända någonting positivt på markanden, acceptanstest är hett igen! Under förra veckan så visade intresset för och responsen på min föreläsning om acceptanstest på NFIs Test Forum att många håller med mig och söker nya former för acceptanstest. Under föreläsningen så jämför jag bland annat acceptanstest med fenomenet att sparka på däcken när man skall utvärdera en begagnad bil innan inköpet.

Med ”sparka på däck” liknelsen så menar jag att köparen/beställaren vet att den borde utvärdera (testa) produkten, men har ingen aning om hur, så han sparkar lite en däcket för att stilla sitt eget samvete. Det köparen då åstadkommer är att han testar om det finns luft i däcken, vilket är ett mycket billigt problem att rätta till, samt mycket sällan är ett problem vid skälva köpetillfället.  Dessvärre så signalerar även köparen att den saknar all form av kunskap och engagemang för den produkt han tänker köpa vilket i stor utsträckning lämnar fältet öppet för säljaren/leverantören att ha bestämma villkoren och priset. Precis samma sak gäller vid acceptanstest av system.

Vad är de då som driver denna förändring runt acceptanstest? Jo det är förstås den ökade andelen inköptasystem, standardsystem och offsouring som tvingar fram denna förändring. Vi är helt enkelt tvungna att testa det vi tar emot.

Ett problem är att så få organisationer tar sig råd eller tid att utbilda sig till duktiga acceptanstestare, mer om det i ett kommande inlägg.

About Jonas

Jonas Hermansson VD, Krav och testnörd på Inceptive Stockholm Grundare av TestZonen.se. Tidigare medlem i Styrelsen SAST. Medlem i Styrelsen DSDM konsortiet. Jonas började arbeta med kvalitetssäkring och test 1994 och är specialiserad på testorganisation, testprocess och testverktyg. Han har bland annat arbetat som testledare, testchef, testautomatiserare, lärare och mentor samt med krav och verktygsupphandling.