Lyckad förvaltning av en testautomatisering

the-cornerstone-cafe
I tidigare artiklar här på Testzonen.se skrev jag hur man lyckas med en testautomatisering, hur man går från vision till realisering, vad man tjänar på en automatisering och hur man bygger upp en organisation kring den. I min femte och sista artikel för tillfället i det här ämnet beskriver jag 10 hörnstenar för en lyckad förvaltning, som är A och O för en framgångsrik testautomatisering som håller i längden.

1. Scripta vs. Spela in

Genom att scripta funktionerna i ett exekveringsverktyg som t.ex. QTP eller Sikuli istället för att spela in (record), håller man antal kodrader på en mindre och renare nivå, vilket gör det enklare att förstå koden och göra anpassningar i den.

2. Små moduler i scripten vs. ett stort script

Genom att specificera testerna via en modell blir man vägledd att scripta små överskådliga moduler för modellernas edges och vertexes, istället för att skriva en stor kodmassa. Vissa moduler kan bli generella och kan därmed användas av flera tester. En ändring i en generell modul behöver göras bara på ett ställe.

3. Modell vs. Testfall

En modell är roligare att utveckla och tar mindre tid än att skriva testfall. Det är enkelt att diskutera tester kring en modell och det går fortare att förstå ett test genom att titta på en modell än att läsa ett testfall. Modellernas objekt får en kort textuell beskrivning.

4. Testautomatiseringsspecialist vs. Testautomatiseringskunnig

Ett måste är en testautomatiseringsspecialist som kan visa att hon tidigare har framgångsrikt lyckats förvalta automatiserade tester och hålla dem vid liv i flera år. Se till att alltid ha minst två testautomatiserare varav en ska vara testautomatiseringsspecialist.

5. Roadmap

Planera i ett Roadmap dina mål och tillhörande aktiviteter i dina automatiserade tester för de kommande tre åren.

6. Tydlig resultatpresentation av testerna

En tydlig resultatpresentation gör det enkelt för intressenterna av testresultaten, t.ex. testare och utvecklare samt verksamheten, att följa upp testerna och vid behov rätta avvikelser.

7. Object Repository (Orre)

Tänk på att det ska vara enkelt att uppdatera testautomatiseringen om ett fält i en dialog får en ny definition i applikationen. Undvik duplicerade objektdefinitioner i testverktyget, så som de uppstår när man ’spelar in’ tester, utan lägg till objekten manuellt i Orren och scripta dina tester. Om olika script hanterar samma dialoger i applikationen, använd en gemensam Orre. Merga alltid lokala objekt in i din Orre.

8. Uppdatering av testerna

Modellen ska underhållas löpande och kopplas till de automatiserade testerna och fungera som en beskrivning av dem. Alla testare ska rapportera resultaten och eventuella förslag på förbättringar av de automatiserade testernas innehåll och upplägg till Testautomatiseringsspecialist.

9. Uppföljning av mål och nyttan

Rapportera nedlagd arbetstid för testautomatiseringen löpande för att kunna göra en uppföljning. Gör en separat tidrapportering på manuell regressionstest. Besluta var tredje månad om man ska gå vidare med testautomatiseringen. Ar den värd sina kostnader?

10. Löpande översyn och förbättring

Samla alla testare, manuella och testautomatiserare, regelbundet, t.ex. varannan vecka för en genomgång av förbättringsmöjligheterna av dina automatiserade tester.

 

About Günter

Günter Lenhardt Wasa Kredit AB Testspecialist med huvudintressen testautomatisering, acceptanstest, utveckling av testprocesser och teststrategier, samt testprocessförbättring. Jobbar med test sedan år 2000 och har en bakgrund som utvecklare. Började redan 1980 att arbeta med IT och softwareutveckling. Bransch huvudsakligen Financial Services.