Programvarutestare – KHY – Göteborg

Om utbildningen

Marknaden behöver testade program

Programvarutestaren letar upp fel och buggar i system och program som programutvecklarna inte kunnat förutse. Yrkesrollen innebär ett kontinuerligt arbete från kravgranskning till acceptanstestning och förvaltning och kräver kritiskt tänkande och stor kreativ förmåga. Användarna ställer höga krav, ibland högre än vad som syns i den ursprungliga kravspecifikationen. Arbetet kräver därför nya kunskaper och metoder som hjälper dig hitta felen innan användarna ute på marknaden gör det! Programvarutestaren arbetar nära systemutvecklarna och bidrar med kritiskt tänkande och kunskap under hela ett mjukvaruprojekts livstid.

Yrkesroll och arbetsmarknad

Behovet av testare har ökat kraftigt och det råder stor brist på programvarutestare som kan kvalitetssäkra program på ett sätt som motsvarar dagens behov. Komplexa IT-lösningar integreras i allt fler verksamheter och behovet av testarbete ökar därför stadigt. Kunderna vill snabbt få sina system och program att fungera, toleransen mot fel är låg. Här behövs självständiga problemlösare med god förståelse för verksamhetens behov och förmåga att kommunicera sina resultat. Efter utbildningen kan du arbeta som programvarutestare eller testledare. Du kommer att arbeta med både manuella och automatiserade metoder för att testa programvara för persondatorer, webb- och systemlösningar samt inbäddade system. Du kommer att kunna utföra testarbete i projekt där dessa uppgifter integrerats med utvecklingsarbetet. Utbildningen ger dig en mängd beprövade metoder, som du sedan utvecklar med kritiskt och systematiskt tänkande i din nya yrkesroll.

DIN YRKESROLL

Som programvarutestare kan du arbeta både i företag som utvecklar, underhåller och anpassar programvara, eller inom konsultverksamhet där du ofta arbetar hos en uppdragsgivare under ett begränsat projektuppdrag. Dessutom är testning av inbäddade system för industriföretag en stor arbetsmarknad för testare. Här finns ett brett spektra av arbetsmiljöer.

DIN ARBETSMARKNAD

Programvarutestare efterfrågas både i utvecklingsprojekt, ute bland användarna och av testföretag. En stor kategori är företag som utvecklar programvara och genomför test som en integrerad del i utvecklingsprocessen. En annan intressant marknad är organisationer och företag som är beställare eller förvaltare av programvara. Det kan vara affärssystem, webbapplikationer, spel eller inbäddad mjukvara för maskiner och processtyrning. Ytterligare ett segment är testföretag som är specialiserade på testning för utvecklare eller beställare. Dessutom finns ett stort antal konsulter inom testning och testledning.
Arbetsmarknaden för mjukvarutestare finns över hela landet, men är koncentrerad till storstadsregionerna.

Samarbetet med näringslivet

Utbildningen Programvarutestare är utvecklad tillsammans med näringslivet för att fylla ett stort och viktigt kompetensbehov. Branschen bistår med kompetens i form av lärare som i sitt vardagliga arbete arbetar med just dessa områden samt LIA-platser för studenterna. Dessutom arbetar företrädare för branschen i ledningsgruppen för att säkerställa både kvalitet och utveckling av utbildningen så att den löpande kan förändras för att motsvara marknadens behov.

LIA – lärande i arbete

Det unika med yrkeshögskoleutbildningar är att studenten är ute på branschföretag minst en fjärdedel av den totala studietiden. Under LIA-perioderna omsätter man teorin från föreläsningar och projektarbeten till verklighet.
Studenten lär känna branschen, skapar kontakter och får nya kollegor. Det är inte ovanligt att studenterna får sin framtida anställning här också.

 

Gå till Utbildningen HÄR

About Jagge

IT - Konsult hos Claremont – Partner, styrelseledamot och bloggare på TestZonen - Styrelseledamot i SAST - Utbildare för Röda korset For more information contact me on linkedin.com/in/jagge