TestZonen2012

Det började som en ide, en ide som verkade helt genigal. Vi skapar den konferens som vi själva skulle vilja gå på, vår drömkonferens helt enkelt. Sedan började den svåra biten, att komma på vad som skulle vara vår dröm konferens. Vi hade mycket idéer och tankar, men allt kockade ner till att allt fokus skulle vara på nätverkande och diskussioner, inte på föreläsningar.

Med facit i hand kan vi väll säga att vi på något sätt lyckades! Jag kan inte komma någon test konferens i Sverige som jag hellre skulle vilja gå på.  Sedan så kan man ju inte låta bli att fundera ut en rad förbättringar tills nästa gång…..om det nu blir någon nästa gång?

Då jag hämtade upp Bengt på Centralen kvällen innan konferensen började allvaret infinna sig. Skulle agendan fungera? Skulle deltagarna uppskatta upplägget? Var folk sugna på att vara aktiva eller vill de hellre sitta och bli matade? Frågorna hoppade sig!

När Bengt, Jagge och jag sedan ritade upp en Story Board som täckte hela konferensen så blev jag lugn rörande upplägget. Detta kommer att hålla! Nu var problemet att allt material skall vara färdigt om 16 timmar, det skulle dessutom vara kul om vi han sova under den tiden också…Som vanligt löste sig det mesta med lite hårt arbete och mycket kaffe. På plats på Högberga gård så möttes vi av helt underbara personer som gjorde allt för att serva oss och lösa våra frågor och problem, tack Högberga gård! Vi var redo för konferens!

När den första konferens deltagaren, Agneta ifrån Skatteverket (Oj, vad jag saknat att diskutera test med dig) , dök upp så kände jag att detta kommer att bli så bra, vi har rätt människor här! Sedan dök deltagarna in en efter en för att samlas över ett glas skumpa i Kina salen! Sorlet som strömmade ut därifrån gjorde att de sista fjärilarna landade imagen, detta är rätt människor, på rätt plats, samtidigt!

Konferensen var sedan en dröm att leda. Alla flöt på så mycket bättre än väntat! Och vad skoj jag hade och vad mycket jag lärde mig av alla Er fantastiska testnördar. Diskussionerna ville aldrig ta slut och den stora utmaningen var att få deltagarna att byta ämne och flytta fokus till nästa agenda punkt.

Ett minne som etsat sig fast är när Kristian Karl fick en fråga en spontan fråga om MBT i baren. Kristian plockade glatt upp sin labbtopp och utförde en demo som besvarade frågan och drev diskussionen vidare. Snart var det ett stort gäng samlade runt Kristians dator. För alla som känner Kristian vet att detta inte är en ovanlig syn, men att jag regerade denna gång beror på att det hände klockan två på natten.

Det livliga bar minglet ledde till ett litet trött gäng på lördagsmorgonen, men alla kände varandra! Målet var nu uppfyllt och resten av konferensen var som ett enda stort kompis gäng. Det blev inte ens något gnäll (som vi hörde) över att vi tvingande ut deltagarna att promenera på de branta klipporna längs vattnet.

Min slutsats är att det fungerar att ha en agenda som fokuserar helt på nätverkande och diskussion! Och med den insikten så finns det redan mycket idéer till en uppföljare, någonstans, någon gång!

Tack till alla deltagare, inspiratörer och sponsorer!

About Jonas

Jonas Hermansson VD, Krav och testnörd på Inceptive Stockholm Grundare av TestZonen.se. Tidigare medlem i Styrelsen SAST. Medlem i Styrelsen DSDM konsortiet. Jonas började arbeta med kvalitetssäkring och test 1994 och är specialiserad på testorganisation, testprocess och testverktyg. Han har bland annat arbetat som testledare, testchef, testautomatiserare, lärare och mentor samt med krav och verktygsupphandling.