Agila Sverige 2011

Så var den lysande konferensen Agila Sverige 2011 avslutad. Det har varit 2 mycket givande dagar fyllda av kära återseenden, nya bekantskaper och en hel del aha-upplevelser. Det som dock var alldra roligast det var att se att test börjar ta plats även på de agila konferenserna.

När jag 2007 för förta gången pratade om test på Agila Sverige så tyckte de flesta att jag var ett ufo som pratade om test. I år däremot så var det ett 10-tal blixttal som behandlade test ur olika perspektiv. Kul riktigt kul! Jag kommer senare i ett annat blogginlägg att i lite mera detalj diskutera och länka till de olika testtalen på Agila Sverige.

Det som också tydligt slår en är hur duktiga de allra flesta var på att presentera och vilka genomarbetade presentationer de hade, här har vi testvälden mycket att lära. Det som vi dock inte skall lära oss av är att många glömde att förmedla ett budskap, de var så koncentrerande på att presentera på ett coolt sätt. Det var t.ex. populärt att spela teater för att föra fram sitt budskap, för några fungerade det lysande, medans för andra så föll det platt till marken.

Mitt blixttal hade titeln ”Behövs automatisering på alla testnivåer?”. Bakom denna något torra rubrik så försökte jagförklara varför det behövs automatisering även på de höge nivåerna och varför vi inte testar i samklang med de agila kärnvärdena genom att bara verifiera koden på lägsta nivån. Vi måste givetvis kontinuerligt testa att det är rätt produkt och att den genererar affärsnytta, är det inte det som agile bland mycket annat går ut på? Till allas stora vinst så lät jag dessutom bli att spela teater under min presentation, det är inte riktigt min grej.

Jag fick väldigt bra respons efter talet och fick många spontana diskussioner och funderingar med framförallt andra testare.  Tack alla Ni!

Annars så var den största aha-upplevelsen när en barfota Martin Person klev upp på scenen och började prata om – #OutdoorFriday. Han och hans kollegor arbetar utomhus en dag i veckan, året runt. Martin berättade att detta underlättade deras problemlösning på ett märkbartsätt och även forskarna håller med om att utomhusvistelse stimulerar hjärnan och hjärtat. Skall prova detta vid några väl valda tillfällen, tror mycket på det hela. Undrar o man skulle kunna köra en minikonferens utomhus?

Roligaste talet levererade utan konkurens Marcus Hammarberg när han i formatet av TV-Shop reklam föreläste om” SpecFlow – BDD Cucumber-style för .NET”. Det var show på hög nivå och dessutom levererat med perfekt timing.

Nu ser jag framemot nästa år och undrar om de Agila Sverige då också är mogna att börja prata krav?

About Jonas

Jonas Hermansson VD, Krav och testnörd på Inceptive Stockholm Grundare av TestZonen.se. Tidigare medlem i Styrelsen SAST. Medlem i Styrelsen DSDM konsortiet. Jonas började arbeta med kvalitetssäkring och test 1994 och är specialiserad på testorganisation, testprocess och testverktyg. Han har bland annat arbetat som testledare, testchef, testautomatiserare, lärare och mentor samt med krav och verktygsupphandling.