Exploratory testing – idag och imorgon

Eftersom James Bach i egen hög person var på besök på mitt nuvarande uppdrag och gjorde en genomgång av vårt införande av exploratory testing, känner jag att en liten blog var nödvändig.

På uppdraget har vi kört ET (Exploratory testing) sedan slutet av december 2009 och James var på besök i mitten av mars, så det är inte så lång tid vi jobbat med det. Jag har personligen kört ET på andra ställen men var plats har sina utmaningar.

Självklart hade James lite kommentarer på hur vi använder test chartern/testrapporten:
• Om ni inte använder sammanställnigen av era tider, släng den.
• När man läser detailed notes måste man kunna ”se” testet framför sig, var tydliga.
• Om ni vill använda verktyg för sammanställning, se då över era testområden/areas och skapa en lista på systemets områden som ni sedan plockar ifrån. Detta för att inte alla skall skapa sina egna områden och då inte få koll på vad som täcks.
• Och några andra småsaker.

Det som faktiskt imponerade på James var införandet av bilder eller visualisering med bilder av testdesignen. Enkla bilder som vi skapar för hand i samband med testdesignen ligger som grund för vad vi vill testa, hur vi vill testa och vilken väg genom systemet vi tar när vi väl kör.

Den långsiktiga planen är att dessa bilder skall hämta inspiritation från MBT (model based test) för att rita modeller och dessa modeller skall då ligga till grund för testautomatiseringen. Kul att kunna inspirera James med lite nya idéer till hans exploratory testing och SBTM (Session based test management).

Att jobba med bilder i samband med testdesignen för SBTM funkar extremt bra också när man kör scrum. Att under sprintplaneringen kunna återkoppla direkt med en tolkning av teamets beställning i form av en bild är väldigt effektivt.

Att som testare i ett scrum team enkelt kunna visa hur man tänkt testa och vilka områden som ingår (både för funktionella tester, systemtester och regressionstester) gör att man slipper sitta själv och gissa. Man får experthjälp av alla sina teammedlemmar.

Bilden hjälper även en själv att förstå hur det hela är tänkt att hänga ihop. Bilden behöver inte vara avancerad och ritad i något coolt verktyg, papper och penna fungerar utmärkt.

About Michael

Michael Albrecht
AddQ

Sedan 1996 har Michael arbetat med kvalitetssäkring av mjukvara. Han har arbetat som Testare, Testledare, Teknisk Projektledare och Test Strateg / Arkitekt. Sedan 2003 har Michael jobbat med uppbyggnad av testverksamheter och processförbättringar. Han har under perioden även jobbat mycket med automatiserade tester och icke-funktionella tester i en agil utvecklingsmiljö som praktiserar SCRUM.