Hög tid att sätta nya krav på kravverktygen?

För inte så länge sedan hade jag en intressant diskussion där vi pratade krav. Kraven, kan man ofta använda som ett mått på vilken verksamhet som bedrivs hos ett företag. Väldigt strukturerat, ja då är det ofta ett företag som har funnits länge och hunnit sätta sin process, knappt inga krav, ja då är det ofta ett mer nystartat som tror att det inte krävs ordnade krav för att klara sig.

Men, oavsett vilket, och oavsett formen så är det ofta ingen större upphetsande läsning att läsa krav för mjukvara. Dyra verktyg såsom Doors, ReqPro mfl erbjuder ganska basala funktioner att sprida information. Text, med formatteringsmöjligheter och viss användning  av bilder är det som erbjuds.

Tänk istället om vi utgick ifrån behoven, så att krav som är så svårt att få till på ett bra sätt använde fler dimensioner för att kommunicera. Varför finns det inga verktyg som har stöd för mindmaps, tal, video, skisser, 3d-modeller och flowcharts för att ta några exempel?

Varför har inte fler verktyg som har stöd för chat och diskussionsmöjligheter?

Några säger, vissa verktyg har ju möjlighet att lägga till t.ex. flowcharts m.m. Men det finns inget vad jag känner till som ens i närheten av det som ligger på min önskelista. Istället försöker man föra över en ide, tanke via ord mestadels. Ett mycket svårt konststycke som  mer eller mindre alltid misslyckas. Speciellt när det gäller personer som inte finns i den organisation som kravet är skrivit i. Eftersom det är en viss del av kultur som finns inskrivit i textmassan och därmed inte.

När det sedan gäller att få processen att fungera, även med de dyra verktyg som återfinns, så verkar det minst sagt vara ett svår process. I vissa fall har jag hört företag som har köpt t.e.x. Doors, försökt ett par år och gett upp medans i andra fall har man lyckats, men till en mycket större kostnad i resurser, tid och ångest än planerat.

Så,  det är dags att vi börjar kräva en helt ny typ av kravverktyg som verkligen hjälper oss att utveckla projekt med rätt kvalitet, funktionalitet och tid.

About Bengt

Bengt Augustsson Delägare av QualityMinds AB. Grundare av TestAdvance AB. Grundare av TestZonen.se.Medlem i Styrelsen SAST Väst. Bengt började arbeta med kvalitetssäkring och test 1999 och är specialiserad på testledning,testverktyg, testverktygsutveckling samt testautomatisering.