svensk programvarutestning

Jag läste uTests intervju med Michael Bolton där han nämner Sverige och Nya Zeeland som två länder där det görs utmärkt testning.

Det fick mig att fundera på vad som skulle kunna vara speciellt med testning i Sverige.

Naturligtvis blir det grova, missvisande generaliseringar, men jag tror det kan finnas intressanta aspekter i “lagom” och “världens mest individualiserade och moderna land”.

Jag tror att Sverige i högre grad än andra länder gör intressanta kombinationer av skriptad och utforskande testning.

En förklaring till detta kan vara att svenskar inte gillar att ta något för givet, och bara göra det man blir tillsagd. En helt skriptad approach gillas inte av exekutören, och ifrågasätts. Testaren vill testa mer saker, och på andra sätt; och använder därmed nästan automatiskt en utforskande stil.

Men samtidigt vill testaren inte gå till en extrem för mycket, utan vill ha det lite lagom, och ser därmed till att man på ett tydligt sätt täcker alla krav med tester; där finns grunden, som man sedan kan expandera från utifrån tillgänglig tid.

Och kan det bero på Jante-lagen att vi inte hör så mycket om all denna spännande svenska programvarutestning som sker?

Eller är det kanske bara nys att fundera kring kulturella aspekter av testning?

Samtidigt måste vi komma ihåg att mångfald är oerhört viktigt inom testning (eftersom testningen inte kan vara komplett så gäller det att ha all tänkbar bredd), så om det är så att vi identifierar en svensk stil, så är lärdomen att känna igen den så att vi kan bryta den.

About Rikard Edgren

Rikard Edgren Qamcom Research & Technology Började med testning 1998 (svenska Outlook 2000) som ett steg på vägen mot att bli programmerare, och blev kvar i det roligaste och mest kreativa yrket. Humanistisk utbildning, fr.a. filosofi och musikvetenskap. Jobbar som testexpert på Qamcom Karlstad, innan dess 11 år med ett interaktivt visualiseringsprogram (TIBCO Spotfire), skriver på bloggen www.thetesteye.com, talar ibland på EuroSTAR. Författare till The Little Black Book on Test Design.