Vart är test på väg?

I dessa agila tider är det intressant att se hur utvecklarnas engagemang i nya metoder frodas. SCRUM, Testdriven utveckling, XP och User Stories är inne sen ett tag tillbaka. Sen funderar jag förstås på hur vi testare ska utvecklas för att matcha det nya? Ibland kan jag tycka att vi glöms bort i farten för att sedan återupptäckas. Hoppsan, det räcke inte med enhetstester.

Vad kan vi själva göra för att få till ett bra samarbete? Hur kan vi lära oss mer om hur vi kan passa in, och göra ett bra jobb med dessa helt nya förutsättningar som finns. Själv läser jag om SCRUM, testdriven utveckling och verktygsstöd i form av Fitnesse, Selenium, Watir och annat. Sen finns det gott om bloggar och annat material på webben pch en hel del riktigt tunga namn som exempelvis Henrik Kniberg som skriver friskt om den senaste – just nu om Kanban.

Sen tittar jag på vad testarna i Sverige håller på med, vad som kommer upp i artiklar och konferenser. Förvånande ofta ligger fokus fortfarande på V-modellen – en variant av vattenfallsmodellen som ingen IT-människa med självaktning hävdar att de följer idag – eller automatisering med GUI-baserade kommersiella verktyg som är helt ute i agil utveckling. När nyare utvecklingsmodeller fokuserar på User Stories och vikten av att kommunicera så pratar många testare fortfarande om vikten av spårbarhet, tydliga krav, detaljerade testfall, loggade testkörningar och vikten av att mäta. Visst finns det sammanhang där spårbarhet och detaljerade krav väger tungt, som medicin och flyplansindustri till exempel, men i väldigt många andra fall gäller motsatsen. Om de nedskrivna kraven är vaga och föränderliga – ska vi testare då svara med att kräva mer dokumentation eller är det bättre om vi kommer med i matchen på de nya villkor som finns?

Till sist ger jag återigen testcertifieringen enligt ISTQB eller ISEB en känga. Innehållet känns väldigt gammalt och inte alls i takt med de utvecklingsmetoder som används idag. De exempel på tekniker som visas har allvarliga brister och leder novisen in i en falsk trygghet av att de förstår hur test fungerar. De processer och standarder som man tvingas lära sig i detalj bygger helt på vattenfallstänkande och tar ingen som helst hänsyn till sammanhanget. Vad sägs i kursen om test i förhållande till Unified process och agil utveckling – dagens verklighet? Inte mycket, anser jag. Hur mycket praktisk nytta har en testare av kursen? De flesta erfarna testare jag pratat med anser att det är en fejkad försäljningsploj med ringa värde, vissa andra anser att det är ett hot mot testarnas utveckling då den sprider felaktig och skadlig information.

Om jag har rätt eller fel eller nånting mittemellan är upp till dig själv att avgöra. Syftet med artikeln är att visa att det finns alternativ för hur du kan utvecklas och bli en ytterst värdefull resurs. Det viktigaste för en testare är att ifrågasätta. Detta gäller oavsett om det är krav, blogginlägg,  system redo att testa eller vårt eget arbetssätt.

Det finns visionärer! Läs bloggarna av James Bach, Mickael Bolton, Cem Kaner, TheTesteye.com m fl. Det har öppnat mina ögon och gjort att jag omvärderar mycket av mina tidigare föreställningar. Jag tror att Sverige kan bli ett föregångsland för testning – det gäller bara att alla som känner sig upplysta förmedlar sina kunskaper på testzonen och andra bloggar.

Tags:

About Torbjörn Ryber

Torbjörn Ryber
Grundare Fearless Consulting

Problemlösare, testare, egen företagare. Arbetat inom IT sedan 1995 efter fem års studier till civilingenjör i datateknik. Numera konsult, föreläsare, kursarrangör och åsiktsmaskin. Gillar the Context-driven school of testing.