Testgeneralister eller testspecialister?

Jag läste för några månader sedan ett intressant blogg inlägg där man diskuterade om det var bäst med generalister eller specialister i ett SCRUM team. När jag nu har förmånen att bygga upp en test organisation med mycket begränsade resurser så började jag fundera i samma banor. Låt oss säga att jag har möjlighet att ha 4 personer som jobbar heltid med test i organisationen, dessa kommer att fungera som intern konsulter till olika projekt. I projekteten sitter det deltids testare med stor områdeskompetens.

Om vi nu har testresurser som är testspecialister snarare än verksamhetskunniga så skulle jag minst vilja ha dessa specialister,

– Testledare
– Testdesigner
– Testanalytiker
– Testdata hanterare
– Verktygs smed
– Sekerhets-testare
– Användbarhets-testare
– Komponent test-specialist
– Automatiserare
– Prestandatestare
– En erfaren ledare för utforskade tester
– Mätetals ansvarig
– Marknadsförare (Så test syns och inte glöms bort)
– Närverkstestare
– Workshop ledare
– Och säkert många många fler roller

Alla dessa specialister har man ju oftast inte råd att ha i ett projekt och ofta inte häller i en mindre organisation. En annan nackdel med specialister är att de har en tendens att inte vilja gå utanför sitt område. Det blir lätt ”inte mitt problem”-mentalitet. En generalist kännetecknas av ett stort intresse för många olika områden, men som sällan fördjupar sig inom samma ämne en längre tid. Fördelar med generalister är förstås att de är mångsidiga och ofta har en attityd av ”hur svårt kan det vara”. Vad du än slänger åt dem så har de “en bra gissning” om hur de kan lösa problemet. Och de är inte rädda för att försöka! Den stora nackdelen är att de inte är riktigt riktigt bra på något.

Så vad är då vettigast, att ha 4 specialister som då täcker 4 av områdena ovan väldigt, väldigt bra, eller är det vettigare att ha några testgeneralister som täcker flera av områdena, men på en lägre nivå? Svaret på den frågan beror ju som vanligt, på vad vi testar och med vilket fokus vi testar. Det beror på vad som är viktigt för vårt projekt helt enkelt.

Tack och lov, så är det ju oftast så att en speciallist besitter även generella kompetenser eller snabbt kan skaffa sig sådana, men man bör ändå ställa frågan speciallist vs. genereralist och inte bara utgå från att de djupaste specialisterna är de som passar bäst i din organisation.

…eller är det kanske specialiserade generalister jag letar efter som mina 4 testresurser. Jag tror nämligen att en generalist måste vara en specialist inom något område för att orka brinna och hitta sin identitet..

About Jonas

Jonas Hermansson VD, Krav och testnörd på Inceptive Stockholm Grundare av TestZonen.se. Tidigare medlem i Styrelsen SAST. Medlem i Styrelsen DSDM konsortiet. Jonas började arbeta med kvalitetssäkring och test 1994 och är specialiserad på testorganisation, testprocess och testverktyg. Han har bland annat arbetat som testledare, testchef, testautomatiserare, lärare och mentor samt med krav och verktygsupphandling.